Az Európai Bizottság szigorúbb szabályokat írna elő a Skype-hoz vagy a WhatsApp-hoz hasonló, internet-alapú telekommunikációs szolgáltatók számára, hogy egyenlő versenyfeltételeket teremtsen a nagy távközlési szolgáltató cégekkel.

A Wall Street Journal üzleti napilap szerint a bizottság a magánadatok védelmét és a biztonságot szolgáló előírások szigorítását tervezi, valamint lehetővé tenné a könnyebb szolgáltatóváltást is.

A német Deutche Telekom és az angol Vodafone hosszú ideje kéri már a bizottságtól, hogy enyhítsen a távközlési szolgáltatók kiterjedt szabályozásán, vagy írjon elő hasonlókat az internet-alapú üzenetküldő és hangszolgáltatók számára is.

Azzal érveltek, hogy míg a távközlési cégek felelőssége kiépíteni és karban tartani a költséges hálózati infrastruktúrát, addig a Skype-hoz hasonló cégek ingyenes szolgáltatás nyújtására használják a hálózatokat.

A napilap szerint a dokumentumban szerepel, hogy az új szabályozás tartalmazhat további költségtételeket, amelyek nagyságára nincs konkrét utalás. (MTI)