Február 15-től lesz megvásárolható – egyelőre Oroszországban – az új Lada. Az XRay modellnek még nincs pontos ára, de 600 ezer rubelnél (3 millió forint) valószínűleg többe fog kerülni.

Az AvtoVaz új reménysége, a Lada XRay (képünkön) fejlesztésére 12 milliárd rubelt (60 milliárd forint) költöttek, több mint 500 egyedi alkatrészt építettek a személyautóba. A tervezést az angol Steve Mattin irányította, aki korábban a Mercedesnél és a Volvónál is dolgozott.

A szériagyártás megkezdése előtt már elkészült 180 tesztautó Togliattiban, s december végéig összesen 500 kocsi hagyja el a futószalagot. Jövőre a tervek szerint 25 ezer készül a modellből. Az 1,6 literes motort és a sebességváltót a Renault-Nissan szállítja.

Az AvtoVaz szeptember óta gyárt egy másik újdonságot, a Lada Vestát, amelyből ebben az évben 6 ezret készítenek. Noha 2015-ben Oroszországban majdnem 20 százalékkal visszaesett az újautók eladása, az AvtoVaz az új modellek exportjától az eredmények javulását várja.

A Lada öt év után tér vissza Magyarországra, a Duna Autó forgalmazza majd. A KamaraOnline értesülése szerint három típus kerül a magyar vásárlókhoz, az árak december 17-én lesznek publikusak. Az egyre népszerűbb Lada Vesta is megcélozza a magyarországi piacot, igaz, várhatóan csak jövő szeptemberben lehet majd megvenni.