A Német Ipari és Kereskedelmi Kamarai Szövetség főtitkár-helyettese szerint a rendkívüli állapot törökországi bevezetése terhet jelent a két ország gazdasági kapcsolataira – olvasható a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara honlapján megjelent cikkben.

Volker Treier, a Német Ipari és Kereskedelmi Kamarai Szövetség (DIHK) külkapcsolatokért felelős főtitkár-helyettese a Mannheimer Morgen című napilapnak adott értékelése szerint a rendkívüli állapot törökországi bevezetése terhet jelent a két ország „szoros gazdasági kapcsolataira”, megjegyezve, hogy német vállalatok a jelenlegi helyzetre tekintettel „milliárdos nagyságrendű üzleteket halasztanak el”.

Törökország a német gazdaság számára elsősorban értékesítési piacként fontos. A Törökországba irányuló német kivitel 2009 és 2015 között megduplázódott: 11,6 milliárd euróról 22,4 milliárd euróra emelkedett, s ezzel a török viszonylat a 14. helyet foglalja el a német gazdaság exportpiacai sorában. A legfontosabb exportcikkek 2015-ben a személygépkocsik (3,47 milliárd euró, 15,5 százalékos részarány), a járműalkatrészek és –tartozékok (1,24 milliárd euró, 5,6 százalék), továbbá a légiközlekedési eszközök (0,76 milliárd euró), a járműmotorok (0,46 milliárd euró) és a motoralkatrészek (0,41 milliárd euró) voltak.

A Törökországba irányuló német kivitel 2011-ben még csak 20,1 milliárd euró, az onnan származó behozatal viszont ennek kevesebb, mint háromötöde, 11,8 milliárd euró volt. Az elmúlt négy évben az évtized elején tapasztalt jelentős különbség mérséklődött, a Németországba irányuló török kivitel 2015-re 14,5 milliárd euróra emelkedett, a német exporttöbblet 8 milliárd euró alá mérséklődött. Törökország 2015-ben Németország 17. legfontosabb import beszerzési forrása volt, a törökök legfontosabb exportcikkei a motoralkatrészek (1,00 milliárd euró), a járműalkatrészek és -tartozékok (0,90 milliárd euró), a felsőruházati cikkek (0,78 milliárd euró), a személygépkocsik (0,52 milliárd euró) és a feldolgozott gyümölcsök és mogyoró (0,46 milliárd euró) voltak.

„Mindnyájan nagyon bizonytalanak vagyunk. A vállalatok lemondják üzleti utazásaikat. A Standard&Poor’s „a magas kockázatú országok” sorába sorolta be Törökországot. Mindenekelőtt a kis- és középvállalatok tartják vissza tervezett beruházásaikat, ami már a számokban is megmutatkozik. Az év elején a Törökországba irányuló exportban 10 százalék körüli növekedést valószínűsítettünk. Ma már a stagnálásból kell kiindulnunk. Milliárdos nagyságrendű üzletek halasztódnak vagy teljesen kiesnek” – fogalmazott a DIHK vezető tisztségviselője.

Treier az interjú további részében úgy fogalmazott, hogy a helyzetre leginkább a várakozó állapot jellemző; megjegyezve, hogy egyes cégek munkatársai már elhagyták az országot. A helyzet az ukrán válság kezdete körüli oroszországi helyzetre emlékeztet. A német érdekeltségű vállalatok a helyszínen maradnak, de az áttekinthetetlen helyzetben tevékenységüket nem bővítik. A török üzleti partnerek mindenesetre arra hivatkoznak, hogy Recep Tayyip Erdogan vezetése fontosnak tartja a stabil gazdasági helyzetet. A német gazdaság ezért most abban bizakodik, hogy „jogállami magatartást követnek és a helyzet megnyugszik”.

További részletek az MKIK oldalán.