A Facebook részvényesei elsöprő többséggel szavazták meg éves találkozójukon a cég részvényesi struktúrájának átalakítását, valamint Mark Zuckerberg elmozdítását a Facebook éléről.

Ennek persze semmi jelentősége, ugyanis Zuckerberg és a belső köre döntenek minden a Facebookot érintő kérdésben, így a részvényesek szavazása csupán jelképes, de mindenképpen jelzésértékű – számolt be a Business Insider.

A Facebook hétfőn hozta nyilvánosságra a múlt heti találkozó szavazásainak adatait, mint kiderült, két kulcsfontosságú kérdésben szavaztak Zuckerberg ellen a részvényesek, amivel szeretnék drasztikusan csökkenteni a hatalmát.

Az egyik ezek közül a Facebook-vezér elmozdítása az elnöki székből és egy független szakember ültetése a helyére. Erről már tavaly is szavaztak a befektetők, de akkor éppenhogy elérte az 51 százalékot az igennel szavazók aránya, most viszont 68 százaléknyi részvényes voksolt a főnök leváltása mellett.

Ennek okát a közösségi portál körüli botrányokban kereshetjük és találhatjuk meg, amelyek az elmúlt időszakban szinte mindennapos problémákká váltak – Cambridge Analytica, a 2016-os amerikai elnökválasztásba történő orosz beavatkozás, folyamatos adatszivárgások, csődöt mondó algoritmusok és így tovább és így tovább.

A másik felvetés a Facebook két részre osztott részvényesi struktúrájának eltörlése volt, amit a részvényesek 83,2 százaléka támogatott, nem véletlenül, hiszen a rendszer finoman fogalmazva is antidemokratikus. A Facebooknál jelenleg A osztályú és B osztályú részvényesek vannak, előbbieknek részvényenként egy, utóbbiaknak tíz szavazata van. A B osztályban viszont csak a cégvezetés van benne, ráadásul Zuckerberg az itt található részvények 75 százalékát birtokolja, magyarul egymaga dönt mindenről.

Ennek megfelelően a Facebook vezetője és köre mindkét kérdésben nemmel szavazott, az Open Mic vezérigazgatója az üggyel kapcsolatban elmondta, a két szavazásból egyértelműen látszik, hogy a Facebooknak oda kell figyelnie a részvényeseire, az arrogancia ugyanis nem megfelelő módja a vállalatok igazgatásának.