Ismét nagyszabású, országos szintű tüntetésre készülnek a személyszállítók és teherfuvarozók, akik a kötelező gépjármű-biztosítási kötvények drágulása miatt elégedetlenek.

A fuvarozókat tömörítő egyesület (COTAR) közleményben jelezte, hogy a kormánnyal folytatott többszöri tárgyalások ellenére a kabinet még mindig nem talált megoldást a kifogásaikra, ezért utcai megmozdulással kívánják felhívni a figyelmet az egyre aggasztóbb jelenségre – írja a kronika.ro.

A COTAR felszólította a teherszállító sofőröket, hogy szerdán, illetve a következő hetekben, szeptember közepéig minden hétfőn csökkentett – de a többi autóst nem veszélyeztető – sebességgel közlekedjenek az utakon minden nap legalább két órán keresztül. Az egyesület ugyanakkor általános sztrájkot helyezett kilátásba szeptember 14-én és 15-én, amennyiben a kormány addig nem intézkedik az RCA-kötvények drágulása kapcsán.

Ez azt jelenti, hogy szerdán és csütörtökön a fuvarozók – beleértve a teherautókat, a kis- és nagybuszokat és a taxikat – teljes mértékben beszüntetik tevékenységüket, állításuk szerint pedig nem kezdik újra a munkát, amíg nem orvosolják az általuk már hónapok óta hangoztatott problémákat.

A romániai biztosítókat és viszontbiztosítókat tömörítő egyesület (UNSAR) eközben a fuvarozók okozta vagy az őket is érintő közúti balesetek gyakoriságára hívta fel a figyelmet. A szervezet közleményében mutatott rá arra, hogy csak a megelőző 24 órában hárman vesztették életüket és kilencen sérültek meg ilyen jellegű szerencsétlenségben.

Az ilyen balesetek gyakoriságát a hivatalos statisztikák is alátámasztják: a Pénzügyi Felügyelet (ASF) nemrég mutatta be a Milliman tanácsadó cég által készített felmérést, amely szerint 2013 és 2015 között a károkozás aránya a teherautók körében a legmagasabb, 15,87 százalékos. Ez azt jelenti, hogy hat kamionból egy évente balesetet okoz.

Vasile Dîncu és Costin Borc miniszterelnök-helyettes augusztus elején tárgyalt a fuvarozókat tömörítő másik egyesülettel, az UNTRR-vel, a megbeszélésen a Pénzügyi Felügyelet illetékesei is részt vettek. A teher- és személyszállítók képviselői az RCA-kötvények folyamatos drágulását kifogásolták.