Az internetes óriásvállalatok által gyűjtött személyes adatok lesznek a legnagyobb veszélyben jövőre a Kaspersky Lab szerint.

„Mára a felhasználók de facto túszokká váltak abban az értelemben, hogy nem telepíthetnek applikációt, nézhetnek meg egy filmet, vagy kommunikálhatnak ismerőseikkel anélkül, hogy valamilyen személyes adatot meg kellene adniuk online” – írja legutóbbi jelentésében a moszkvai székhelyű Kaspersky Lab.

A vállalat adatai szerint az ezek megszerzésére irányuló támadások egyre inkább elszaporodnak, a jelek szerint az adatainkat begyűjtő cégek egész egyszerűen képtelenek megfelelő védelmet biztosítani, ahogy az egymást érő botrányok növekvő száma is mutatja – olvasható a mabisz.hu-n.

A felhasználók ennek tudatában is vannak. A vállalat által végzett online kutatás alapján csaknem 78 százalék komolyan fontolgatta, hogy véglegesen kivonul a különféle közösségi média csatornákból. Egyedül az itt tárolt emlékek, fényképek, videók megőrzésének igénye az, ami visszatartja a többséget.

Számukra a Kaspersky jövőre új szolgáltatást indít, amellyel úgy hagyhatják el az érintett platformokat, hogy adataik véglegesen törlődnek a rendszerekből, számukra azonban nem vesznek majd el az anyagok.