A közfoglalkoztatás átalakítására készül a kormány. A tervek szerint három év alatt legfeljebb egy évig lehetne részt venni a programban. Fontos cél, hogy a szakképzett munkaerő inkább piaci állásokban helyezkedjen el.

Megérett az idő és a helyzet a közfoglalkoztatási program átalakítására – mondta Simon Attila, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára a Világgazdaságnak adott interjúban. Úgy vélte: a 2011-es munkaerőpiaci helyzetre jó válasz volt a közfoglalkoztatási program kiterjesztése azzal a céllal, hogy visszatereljen a munkába olyan embereket, akik akár évtizedekre kiestek a munkaerőpiacról. „Időközben viszont kiüresedett a munkaerőpiaci kosarunk, és már szükségünk van mindenkire, aki munkára fogható” – fogalmazott.

Az átlagosan 250 ezer fős közfoglalkoztatotti létszámból nagyjából 100-150 ezer fő helyezhető el a nyílt munkaerőpiacon. A nemzetgazdasági tárca egyebek mellett azt javasolja, hogy három éven belül maximum 12 hónapig lehessen közfoglalkoztatotti státuszban maradni. Akinek ez idő alatt nem sikerül alkalmassá válnia a versenyszférában való elhelyezkedésre, például egészségügyi okok miatt, azt más módon kell segíteni – mondta Simon Attila. Fontos cél, hogy a szakképzettek ne a közfoglalkoztatásban dolgozzanak, miközben a legtöbb ágazatban hiány van a szakemberekből – tette hozzá.