Negatívan véleményezte a bukaresti képviselőház költségvetési-pénzügyi bizottsága a 102 illeték és díj eltörlésére vonatkozó törvény újratárgyalására vonatkozó államfői kérést. Később a plénum is elutasította Klaus Johannis kérését.

Az előző törvényhozási ciklusban megszavazott jogszabály eltörölné a gépjárművek után fizetendő környezetszennyezési díjat, a cégbejegyzési illetéket, az ideiglenes útlevelekre fizetendő konzuli illetéket. A törvény a közszolgálati rádió és televízió finanszírozásában jelentős szerepet játszó előfizetési díjak eltörlésére is kiterjed – írja a Krónika.

A törvény ellen Klaus Johannis államfő alkotmányossági kifogást emelt, szerinte ugyanis elfogadásának módja számos pontján sérti az alaptörvényt. A taláros testület december 16-án viszont megalapozatlannak minősítette és elutasította az óvást. Ezt követően Johannis megfontolásra visszaküldte a parlamentnek a 102 féle díjról és illetékről szóló törvényt, mert úgy véli, alaposabban végig kell gondolni, hogy eltörlik-e a rádió- és tévéilletéket.

A bizottság elnöki tisztségét betöltő Viorel Ştefan szociáldemokrata képviselő javaslatára az újratárgyalásra vonatkozó államfői kérés elutasítását azzal a módosítással fogadták el, hogy a törvény a Hivatalos Közlönyben való megjelenése utáni hónap első napján lép érvénybe.

Ştefan kifejtette, a jogszabály január elsején már életbe léphet, és mivel tartalmazza a rádió- és tévéilleték eltörlését is, e két állami intézmény költségvetésének már tükröznie kell a törvény gyakorlati vonatkozásait.

A jogszabályról szerdán tartották a végszavazást a képviselőház plénumában, ahol 174 igen és 85 ellenzavazat, illetve 1 tartózkodás mellett változatlan formában ment át. Ennek megfelelően a 102 illeték és díj eltörlését előíró törvény már januárban hatályba lép, az államfő ugyanis másodszor már nem küldheti vissza a parlamentnek, hanem köteles kihirdetni a jogszabályt.