Nagy Márton és a Bankszövetség megbeszélésén a felek áttekintették az elmúlt hetek tapasztalatait. Megállapították, hogy az önkéntes kamatplafon bevezetését a piaci szereplők kedvezően fogadták, így érdemben hozzájárulhat ahhoz, hogy Magyarországon újra beindulhasson a piaci alapú hitelezés.

A gazdaságfejlesztési miniszter a jegybank kamatdöntése kapcsán kiemelte, hogy a vállalkozásokat érintő kamatstop kivezetésére és a lakossági kamatstop felülvizsgálatának megkezdésére – a kormány vállalásának megfelelően – akkor nyílik lehetőség, amennyiben a jegybanki alapkamat egy számjegyűre csökken.

A jegybanki alapkamat csökkentése ugyanakkor szükségessé tette az önkéntes kamatplafon felülvizsgálatát, így a felek abban állapodtak meg, hogy november 2-től az újonnan szerződött vállalkozói forgóeszközhitelek esetében az önkéntes kamatplafon mértéke 12%-ról 11,5%-ra csökken, míg a lakossági lakáscélú hitelek (új és használt lakóingatlan vásárlása, felújítása) továbbra is maximálisan 8,5%-os THM szinten érhetők el az ügyfelek számára. Utóbbi mértéke egy újabb jegybanki döntés esetén, várhatóan december során csökkenhet.

Az előzetesen megállapított menetrendnek megfelelően megkezdődött a banki digitalizációt érintő konkrét javaslatok megtárgyalása. A javaslatok kapcsán a miniszter kiemelte, hogy a magyar gazdaság versenyképességének megőrzéséhez kettős transzformációra van szükség, azaz a vállalkozásoknak, gazdasági szereplőknek nem csak a zöld átállást, hanem a digitalizációt is végre kell hajtaniuk. Ehhez jelentős lökést adhat a banki ügyintézési folyamatok digitalizációja, valamint például a fintech megoldások és a mesterséges intelligencia alkalmazása. Ezeket a lehetőségeket – tekintettel arra, hogy jelentős növekedési potenciált jelentenek – minél erőteljesebben ki kell aknázni. Ezért a banki digitalizációs törekvésekkel a minisztérium egyetért.

Október 1-jén a kereskedelmi bankok megkezdhették a lakossági tájékoztatólevelek kiküldését. Nagy Márton hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a lakosság minél hamarabb kézbe vehesse és tanulmányozhassa a megtakarításának értékmegőrzését segítő információkat.

Mindemellett a miniszter tájékoztatást adott a Bankszövetség képviselői számára a kormány legújabb családtámogatási döntéséről, a CSOK Pluszról. Arra kérte a kereskedelmi bankokat, ahogy eddig, továbbra is aktívan működjenek közre a családok otthonteremtésében.

Az egyeztetések a jövőben is folyamatosak lesznek.

(Forrás: Gazdaságfejlesztési Minisztérium, fotó: Papp Szabolcs)