Új ipari park létesül a tervek szerint Érd és Budafok határában – jelentette be Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a 2010-ben megindult gazdasági fejlődést a világjárvány és a háború megakasztotta. A kormány elsődleges célja az idén az infláció letörése, hogy az év végére egy számjegyű legyen, majd ezt követően a gazdasági fejlődési folyamat beindítása, és ehhez konkrét fejlesztési projektek kellenek. A GFM parlamenti államtitkára felidézte, Orbán Viktor miniszterelnök kínai útján számos gazdasági vezetővel is tárgyalt, és felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország kiválóan alkalmas befektetési terület, kelet és nyugat közötti találkozási pont. Fónagy János rámutatott: a találkozási pont szerep ellátásában fontos feladat hárul a logisztikára, és bár Magyarország jól áll ebben az ágazatban, de szükséges ennek erősítése. Az Érd és Budafok határán tervezett logisztikai és ipari park ehhez járulna hozzá.

Aradszki András, Érd országgyűlési képviselője elmondta, hogy a város jó adottságokkal rendelkezik, ugyanakkor helyiadó-képessége alacsony. Az önkormányzatnak az élet minőségét javító fejlesztésekhez szüksége lenne még több helyi adóra. A tervezett ipari park beruházás lehetővé teszi az önkormányzati bevételek emelkedését, és segítené, hogy az ottani lakosok helyben dolgozzanak.

Nagy Ádám, a GFM ipari ügyekért felelős helyettes államtitkára ismertette, hogy a projektben 68 hektár területről van szó, amelynek kétharmada Érdhez, egyharmada Budafokhoz tartozik. Az elképzelések szerint magántőkéből 224 ezer négyzetméternyi csarnok, raktár épülne és 2000-nél több munkahely létesülne. Az Érd és Budafok határán lévő terület fejlesztés előtt áll, becslések szerint 40-50 milliárd forint fejlesztéssel létesülne az ipari park, amelynek jelentős része a logisztikai ágazatot érintené. A kormány azzal járul hozzá a fejlesztéshez, hogy a szükséges hatósági engedélyeztetést felgyorsítja a két-három éven belül megvalósuló beruházáshoz – tette hozzá Nagy Ádám.

(Forrás: Gazdaságfejlesztési Minisztérium/MTI)