A befektetési alapokban kezelt vagyon 6 milliárd forinttal csökkent, így a hónap végén a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) tagjai 15 618 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban, a tőkevonzás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként az összvagyon gyakorlatilag nem változott az év negyedik hónapjában.

A pénzpiaci alapoktól 9 milliárd forintnyi tőke távozott, a hozamokkal összességében csak 1,1 százalékkal 582 milliárd forintra csökkent a kategória vagyona a hónapban.

A kötvényalapoknál az elmúlt hónapban 43,8 milliárd tőkekiáramlás volt. A hozamok sem tudtak hozzájárulni a vagyonnövekedéshez, így 0,9 százalékkal 5763 milliárd forintra csökkent a kategória vagyona.

A vegyes alapokhoz 68,3 milliárdnyi tőke érkezett, amely a legmagasabb érték a hónapban. A kategória vagyonát nem tudták növelni a hozamok, de a vagyon így is 2,7 százalékkal 2113 milliárd forintra tudott növekedni az elmúlt hónapban. Megtörtént, amire számítani lehetett: a kategória – a nettó eszközérték szempontjából – megelőzte az ingatlanalapokat.

A részvényalapokhoz 28,7 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások nem segítették a növekedést, ám így is 2,2 százalékos növekedést mértek a kategória vagyonában az elmúlt hónapban, ami így 999,6 milliárd forint lett. A következő hónapban a részvényalapok nettó eszközértéke nagy valószínűséggel átlépi az ezer milliárdot.

Az ingatlanalapok esetében csak alig mérhető tőkekiáramlást regisztráltak, aminek nagysága 0,7 milliárdnyi volt a hónap során. Végül a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a nettó eszközérték gyakorlatilag nem változott 2073 milliárd forint maradt. A kategória a dobogó 3. helyére szorult az elmúlt hónapban.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban 87 milliárdnyi tőke távozott. A hozamok sem alakultak kedvezően, így a vagyon 5,8 százalékkal 1543 milliárd forintra csökkent a hónap során.

A Bamosz 24 tagja 20,6 ezer milliárd forint vagyont kezel, ezen belül mintegy 15 600 milliárd forintot befektetési alapokban – közölte a szövetség.

(Forrás: MTI)