Együttműködést írt alá az Európai Beruházási Alap és a K&H, amelynek értelmében már elérhető a K&H csoportnál az InvestEU uniós garanciaprogram; a pénzintézet három alprogramhoz csatlakozott, amelyek minimum 50 százalékos díjmentes hitelgaranciát nyújtanak az ügyfeleknek.

A K&H közleménye szerint a garanciaprogram célja a hazai kis- és középvállalkozások (kkv) versenyképességének és fenntarthatósági, innovációs, valamint digitalizációs beruházásainak ösztönzése, a munkahelyteremtés támogatása.

Az InvestEU garanciaprogram három alprogramja már elérhető a K&H-nál – közölték.

A garanciaprogram az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) utódjaként forgóeszköz és beruházási hitelhez egyaránt felhasználható minimum 50 százalékos, díjmentes garanciát nyújt a cégek számára. Az InvestEU célja, hogy az uniós finanszírozás hozzáférhetőbbé és hatékonyabbá váljon.

A megállapodás a K&H stratégiájába illeszkedve a fenntartható beruházásokat, az innovációt és a digitalizációt támogatja, hozzájárulva ezzel az európai zöld megállapodás (European Green Deal) célkitűzéseinek eléréséhez. A programmal olyan cégek beruházásait tudja ösztönözni a pénzintézet, amelyek valódi gazdasági és környezeti előnyökkel járnak, és helyi szinten hozhatnak változást, újítást.

A következő két évben kkv-k számára 64,2 milliárd forint, nagyvállalatok esetében mintegy 20 milliárd forint új hitel kihelyezését támogatja az InvestEU garanciaprogram.

(Forrás: MTI)