Az idén az első fél évben mélyrepülésbe váltott a budapesti újlakás-piac, mind a kereslet, mind az új kínálat volumene a 2014-2015-ös szinteket idézi – derül ki az OTP legfrissebb, publikus beruházói és értékesítői adatokból összeállított Budapesti Újlakás Értéktérképéből.

Kiemelték, hogy a bizonytalan gazdasági kilátások miatt a beruházók és a lakásvásárlók is visszafogták piaci aktivitásukat.

Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank vezető elemzője részletezte, hogy az idén az első hat hónapban 96 új, kétlakásosnál nagyobb projekt értékesítése indult el Budapesten, amelyek keretében mintegy 1650 lakás épül. Ez az előző fél évhez képest 60 százalékos, a tavalyi első félévvel összevetve 30 százalékos csökkenés.

Hozzátette, ennél kisebb volumen legutóbb 2015 első felében került piacra, amikor is öt évnyi „tetszhalott állapot” után éppen csak beindultak az új projektek. Adatbázisuk szerint az eladott új társasházi lakások száma az idén június végéig az új kínálattal közel megegyező, 1570 volt. Ez a megelőző félévhez képest 25 százalékos, 2022 első fél évéhez képest mintegy 60 százalékos visszaesés. Ilyen alacsony értékesítési volument utoljára három éve, azt megelőzően pedig 2014 második félévében lehetett látni – összegezte az OTP Jelzálogbank vezető elemzője.

A közlemény szerint egyelőre nem várható a piac élénkülése.

Az idei átadású lakások esetében most nagyjából 1,3 milliós átlagos négyzetméterárral lehet kalkulálni a fővárosban. A jelenleg – nagyrészt már épülő – 2024-25-ös költözéssel hirdetett projekteknél 1,5 millió forint körüli az átlagár. Az építkezés korai szakaszában megállapított árak ráadásul még a projekt átadásáig tovább nőhetnek – hívta fel a figyelmet Valkó Dávid.

(Forrás: MTI)