A hétről hétre egyre nagyobb vitákat okozó Uber nem áll le, sőt, Magyarországon egy gasztroszolgáltatással bővíti kínálatát.

Heteken belül kockázati tőkebefektetői támogatást is kap az a szerdán startoló magyar kezdeményezés, ami az Uber taxik működési mintájára az otthon főzőcskézőket és a közelben járó éhes embereket köti majd össze. A Yummber hamarosan Bangkokban és Buenos Airesben is startol – írja a Világgazdaság.

A kezdeményezés lényege, hogy egy online platform segítségével összehozza az otthon főzőcskézőket és a közelben tartózkodó éhes embereket – a nap 24 órájában.

Azok, akik szakácsként regisztrálnak a Yummberbe, a menüt az általuk megszabott áron legkésőbb az aktuális napon tölthetik fel a rendszerbe. Aztán csak várniuk kell, hogy akad-e jelentkező a főztjükre a szintén általuk megszabott idősávban.

A Yummber jelzi, hogy mikor, hány fő érkezne, és a szakács ekkor még mindig dönthet úgy: az illető(ke)t profiljuk vagy értékelési pontszámuk alapján inkább mégsem engedi be a lakásába. Az ő kiléte és lakhelye csak akkor derül ki, ha elfogadta a vendégek jelentkezését. Az érkezők aktuális tartózkodási helye is nyomon követhető. Az ételért járó fizetséget közvetlenül fogyasztás után a vendég által megadott bankkártyáról vonja le a rendszer.

A vendéglátók keresetüket hetente, a következő csütörtökön kapják meg az összesített elszámolással együtt. A Yummber akkor is kifizeti a regisztrált „konyhásokat”, ha valami miatt az eredetileg megszabott árat nem tudják azonnal a felhasználóra terhelni. Elszámolórendszerük a Barion, egy hiteles EU engedélyekkel rendelkező nemzetközi pénzügyi szolgáltató.

„Országszerte 760-an jelentkeztek eddig, ennél azonban a lemorzsolódás miatt minden bizonnyal kevesebb lesz az állandó Yummberezők száma, de nem is az a cél, hogy több ezren csatlakozzanak” – mondta el Kalmár Péter, a projekt egyik ötletgazdája. „Nem vagyok vállalkozó, shownak tekintem a Yummbert. A piac dönti majd el, szüksége van-e erre a szolgáltatásra. Mindenesetre heteken belül leszerződünk egy magyar kockázati tőkebefektetési alappal, ami fantáziát lát az ötletünkben, ezért pénzzel is mögénk áll” – tette hozzá.

Az árszabás azonban teljesen szabad, meg lehet hirdetni lecsót 5000 forintért, és kék homárt 500 forintért, a Yummber nem szól bele. Ami az adóügyi és egyéb előírásokat illeti, Kalmár Péter szerint érdemes végigolvasni a jogi és számviteli szakembereik által összeállított tudnivalókat, de ők senkit nem fognak kötelezni arra, hogy eleget tegyenek például a lakáséttermekre vonatkozó bejelentési kötelezettségnek.

„Mi csak a rendszert üzemeltetjük, ami összehozza a keresletet és a kínálatot. Ahhoz nem kell engedély, ha az ember a családjára, vagy a barátaidra, ismerőseire főz. Mi is egy ilyen nagy családnak számítunk. Valójában a közösségi gazdaság vagy sharing economy az egész világon a szürkezónába tartozik. A kormányzatok, szabályozó szervek és ellenőrző hatóságok most próbálják valamiféle mederbe terelni ezeket a próbálkozásokat.”

A Yummber egyébként hamarosan Bangkokban, Bukarestben, Buenos Airesben is startol. A vállalkozás az UberEats továbbfejlesztett változata, mely az utasokat különböző éttermekkel köti össze az ételek házhozszállításával. Az UberEats Európában egyedül Barcelonában működik, Amerikában pedig olyan nagyvárosokban szállít házhoz, mint Chicago, Los Angeles, New York ésToronto.