A teljes országos modern ipari-logisztikai ingatlanállomány 5,1 millió négyzetmétert tett ki az idei első negyedévben, a fővárosban nem adtak át új ingatlant, a regionális piacokon pedig csak egy épületet Debrecenben – közölte a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF).

Az üresedési ráta Budapesten 8,9 százalékra emelkedett, ami 0,3 százalékpontos növekedés az előző negyedévben regisztrált kihasználatlansághoz képest, míg éves összehasonlításban 3 százalékpontos növekedést mértek. Az első negyedév végén összesen 313 705 négyzetméter ipari-logisztikai terület állt üresen Budapesten és környékén.

A regionális hazai spekulatív ingatlanállományban 103 085 négyzetméter volt az üres területet, ami 6,5 százalékos kihasználatlanságnak felel meg. Az országos kihasználatlansági mutató 8,2 százalék.

Az első negyedévben a teljes bérlői kereslet a fővárosban és környékén 90 875 négyzetméter tett ki, ami 15 százalékos csökkenés az előző év azonos időszakában regisztrált volumenhez képest. Az új bérleti szerződések 45 százalékkal, míg az előbérletek 25 százalékkal járultak hozzá a teljes kereslethez. A bővülésre vonatkozó szerződések 16 százalékot tettek ki. A szerződéshosszabbítások aránya a korábbi negyedévek magas eredményeihez képest visszaesett, a bérleti szerződéseknek csak a 14 százalékát jelentették.

Budapesten és környékén a BIEF 23 bérleti szerződést rögzített az első negyedévben, a tranzakciók száma és átlagos mérete hasonló volt, mint 2023 első negyedévében.

(Forrás: MTI)