Újgenerációs mobilfizetési megoldást vezetett be a Gránit Bank. A Mastercarddal közös fejlesztés lényege, hogy az érintős terminálokon a mobiltelefonnal is úgy lehet fizetni, mintegy bankkártyával.

A 45 százalékban állami tulajdonú Gránit Bank sajtótájékoztatóján Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter elmondta: az új fizetési mód lehetővé teszi a gazdaság további fehérítését, és a készpénzforgalom csökkentését, valamint hozzájárul a kereskedelmi forgalom növekedéséhez. Az elmúlt hat évben a GDP 30 százalékáról 20 százalékra csökkent a feketegazdaság aránya az országban – mondta. Hozzátette, hogy a további javuláshoz már nem elég az online kassza, vagy az ekáer bevezetése, további innovatív megoldásokra van szükség.

Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója ismertette: az alkalmazással a világon szinte bármelyik érintéses Mastercard terminálján lehet bankkártya nélkül, mobiltelefonnal fizetni. A Gránit Bank a Mastercarddal együttműködésben fejlesztette a mobiltárcát, amelyet Európában elsőként a bank vezet be. 

A bank hat évvel korábbi elindulásakor már tudatosan törekedtek a digitális szolgáltatások folyamatos fejlesztésére. A bank ügyfelei az alkalmazás két héttel ezelőtti elindítása első napján már 164 bankkártyát digitalizáltak, ami néhány napon belül megduplázódott, jelenleg több mint ezren regisztráltak, a fizetési tranzakciók száma közelít a kétezerhez -sorolta.

Szetnics László, a Mastercard regionális üzletfejlesztési vezetője az egyérintéses fizetés technológiai hátterét ismertetve elmondta: minden bankkártya elhelyezhető egy digitális eszközben, például mobiltelefonban, a felhőalapú mobilfizetési rendszer nem igényel sim-kártyát, sem mobilszolgáltatót, az alkalmazás telepítésére és androidos mobiltelefonra van szükség. A vásárlás befejezésekor a kártyabirtokos a mobiltelefonját hozzáérinti a kereskedő termináljához, a rendszer virtuális kártyaszámot generál a tranzakció biztonságához.

A bank sajtóközleménye szerint 2016 első nyolc hónapjában 185 milliárd forint mérlegfőösszeget és 125 millió forint adózás előtti eredményt ért el. A mérlegfőösszeg 49 százalékkal nőtt, az eredmény pedig több mint kétszerese az előző év azonos időszakinak. A bank eszközportfóliója az első nyolc hónapban meghaladta a 70 milliárd forintot, ami 55 százalékos növekedés. (MTI)