A Clinton-kampány erőteljes akciókat indított csütörtökön Hillary Clinton egészségességének bizonyítására és a republikánus elnökjelölt, Donald Trump egészségi állapotának vizsgálatára.

Joel Benenson, Hillary Clinton stratégiai főtanácsadója – az MSNBC televízió vendégeként – Donald Trumpnak a Clinton egészségére tett megjegyzéseit utasította vissza.

Joel Benenson az MSNBC televízióban viszonylag hosszan foglalkozott Donald Trump megjegyzéseivel, amelyek szerint “Hillary Clintonból hiányzik a megfelelő életerő”. Azt mondta: “Donald Trumpot valószínűleg megőrjíti, hogy Clinton többet dolgozik, mint ő, többet gondolkodik, mint ő, és jobban megtalálja a hangot a választókkal”.

Benenson felszólította Donald Trumpot, hogy hozzon nyilvánosságra a tavaly decemberinél részletesebb orvosi jelentést. Abban a közleményben Harold Bornstein kijelentette: Donald Trump egészségügyi állapota “elképesztően kiváló”, ő lesz “a valaha megválasztott legegészségesebb elnök”. Benenson csütörtökön azt nehezményezte, hogy Bornstein doktor nem is belgyógyász, hanem gyomor- és bélspecialista.

A jobboldali fórumokon megjelenteket a Media Matters for America nevű liberális médiafigyelő – amelyet Clinton szoros szövetségese, David Brock alapított – reagált, cáfolva őket. A Drudge Report című internetes lap például azzal hozakodott elő, hogy kampánygyűlésein Hillary Clinton gyakran használ párnát, “hogy megtámassza magát”. A lap megjelentetett egy, a demokraták elnökjelöltjének gyatra egészségi állapotáról szóló dokumentumot is, amelyről azt állította, hogy Clinton orvosától származik. A Media Matters kiderítette, hogy a dokumentum egyszerű hamisítvány.

A Breitbart News – az a médium, amelynek mostanáig Steve Bannon, Trump új kampányfőnöke volt a vezetője – a napokban azt a címet adta cikkének: “Hillary nem tud lábra állni a fárasztó konvenció után”, és közzétett a honlapon egy hangfelvételt, amelyen Clinton azt mondja: “Oh, istenem, nem tudom, hogyan kelek fel holnap”. Erre az inszinuációra maga Hillary Clinton reagált az egyik kampányrendezvényén. “Igen, kétheti megfeszített munka után ezt mondtam, de lekopogom, szerencsésnek mondhatom magam, mert nagyon is jó erőben vagyok”. 

Clinton kampánystábja egyébként kedden már nyilvánosságra hozott egy nyilatkozatot, amelyben visszautasította és “zavart összeesküvési elméletnek” minősítette a demokrata elnökjelölt egészségéről keringő híreket.

MTI/Járai Judit, Washington