Mintegy tizenháromezer orvos hiányzik a román egészségügyi rendszerből, számos városban a legfontosabb kórházi osztályokon – kardiológián, onkológián, intenzív osztályon – nincs szakember, derül ki egy felmérésből.

Vlad Voiculescu tárcavezető maga is elismerte, hogy az egészségügyi rendszer „elvérzett”, a legnagyobb gondot pedig az idült orvoshiány jelenti. A Mediafax hírügynökség által ismertetett jelentés szerint nincs olyan megye, ahol ne lennének szabad orvosi állások, egyes térségekben pedig a munkahelyek szinte fele betöltetlen – írja a kronika.ro.

„Nagy gond az orvoselvándorlás. Egyetlen területen sem olyan fontosak az emberek, mint a gyógyá­szatban. Vannak városok, ahol egész szakterületek nem működnek, egyszerűen nincs orvos” – fogalmazott a miniszter.

Vlad Voiculescu szerint nincs olyan kórház az országban, ahonnan ne hiányozna szakember, csak Bukarestben 6700 szabad állás van, de egyes megyékben az állások közel fele betöltetlen. Az egészségügyi rendszerből nagyjából ugyanannyi orvos hiányzik, mint ahányan az elmúlt években a külföldi munkavállalás mellett döntöttek.

Radu Vasile, a Szolidaritás Egészségügyi Szakszervezet kolozsvári elnöke szerint az idült orvoshiány az ügyeletekről folytatott minisztériumi egyeztetések során is szóba került, ugyanis nincs kivel lefedni az ügyeleti szolgálatot.

Vannak orvosok, akik a normál munkaidő mellett 10-11 ügyeletet vállalnak havonta, és ki vannak merülve a túlórázás miatt. „Ki vannak facsarva, mint a citrom. Az ügyelet ma felér a rabszolgasággal” – mutatott rá az illetékes, aki szerint a kolozsvári orvosi egyetem hiába termel évente több ezer végzőst, ezek azonnal elmennek külföldre. Az orvoskamara Kolozs megyei székhelyén 2015-ben 211-en kérvényezték a külföldi munkavállaláshoz szükséges igazolást.

A kivándorlást választó orvosok egyike Oana Todea kolozsvári fogorvos 2014-ben döntött a külföldi munkavállalás mellett, férjével és két gyerekével egy franciaországi kisvárosban telepedett le. „39 éves voltam, amikor elhagytam az országot, és a szüleim még mindig támogattak anyagilag. Nem volt kocsim, nyaralni a szüleimhez jártam, és hitelrészletet fizettem egy nyirkos lakás után” – idézte a Mediafax a szakembert.