Csaknem negyven cég képviselői vettek részt a debreceni Farmer Expo keretében csütörtökön megrendezett magyar-román-ukrán-belorusz üzletember-találkozón, amelynek célja az volt, hogy segítse a határon átnyúló együttműködéseket.

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, az Enterprise Europe Network, a Magyar Nemzeti Kereskedőház, a Kárpátaljai Kereskedelmi és Iparkamara, a Technológia Transzfer Központ Kolozsvár és a Kolozsvári Műszaki Egyetem közreműködésével szervezett esemény hozzájárul a három ország mezőgazdasági termelőinek együttműködéséhez a termelési koordinációtól egészen az értékesítésig – mondta az MTI-nek Kiss András, a HBKI gazdaságfejlesztési és innovációs osztályvezetője.

A Farmer Expo első napján megrendezett üzletember-találkozó kiváló lehetőséget nyújtott a regisztrált vállalkozók számára a határon átnyúló üzleti kapcsolatok kialakítására, elsősorban a mezőgazdasági termékek – többek között bor, tejtermékek, vetőmagok – és gépek, illetve az ezekhez kapcsolódó technológiák, fejlesztések területén – jelezte a szakember.

Az ukrán, belorusz, román partnerek bevonásával szervezett fórum az idén is sikeres volt, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara évről évre újabb és újabb magyar és külföldi partnerek bevonásával szervezi meg a nagy érdeklődésre számot tartó üzleti eseményt.

 rendezvényen a konkrét üzleti lehetőségek feltérképezése mellett a vállalkozások képviselői az adott országra jellemző gazdasági és jogi környezetről is naprakész és részletes információkat kaptak az Enterprise Europe Network hálózat képviselőitől. Az érdeklődő vállalkozások tevékenységét a kamarai szakértők a későbbiekben is nyomon követik, és szakértői tanácsokkal segítik további piaci sikereik elérését.

Pál Kata, a Magyar Nemzeti Kereskedőház ágazati, technológia- és tudástranszfer igazgatója hozzátette: a szomszédos országokkal kialakított együttműködések rendkívül fontosak, hiszen hozzájárulnak Magyarország exporttevékenységének bővüléséhez, gazdasági fejlődéséhez.