Negatívan hat a román gazdaság megítélésre, hogy a kormány sürgősségi rendelettel módosította a büntető törvénykönyvet, ez a bizalomvesztés nehezen lesz visszafordítható – vallják külföldi befektetők.

Csütörtökön folytatta lejtmenetét a lej: a Román Nemzeti Bank (BNR) 4,5337 lej/eurós és 4,1942 lej/USA dolláros referenciaárfolyamot közölt az előző napi 4,5240 lej/euró, illetve 4,1935 lej/USA dollár után, ami pedig lényegesen magasabb volt a keddinél – írja a Krónika.

„A Külföldi Befektetők Tanácsa (FIC) mindig támogatta a kiszámíthatóságot és a törvénykezési folyamat átláthatóságát, és értékelte a korrupcióellenes küzdelem eredményeit. A FIC úgy gondolja, hogy a korrupcióellenes küzdelemnek és a strukturális reformoknak állandó prioritást kell jelenteniük Románia mindenkori kormánya számára” – mutat rá közleményében a befektetők tanácsa.

A testület úgy értékeli, hogy az az eljárásmód, ahogyan meghozták ezeket a döntéseket, negatív üzenetet vihet a potenciális befektetőknek. A befektetők megkérdőjelezhetik a romániai üzleti szféra minőségét, ennek a bizalomnak az újjáépítése pedig plusz erőfeszítésbe és túl sok időbe kerülne.

A Romániai Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) mélységes csalódottságának adott hangot, és szintén arra hívja fel a figyelmet, hogy bizalmatlanságot és bizonytalanságot szül a bel- és a külföldi piacokon egyaránt, hogy a kormány ennyire nem átlátható módon fogadta el a jogszabályokat.

„A korrupcióellenes küzdelem határozottsága nagyban hozzájárult Románia fejlődéséhez, ahhoz, hogy vonzó befektetési célpont lett, a meghozott döntések azonban növelik a kockázatot. Az üzleti szféra és a társadalom számára rendkívül aggasztó, hogy ilyen erkölcsi, társadalmi és gazdasági, ráadásul hosszú távú hatással bíró jogszabályokat úgy fogad el a kormány, hogy még a minimális döntéshozatali átláthatósági szabályokat sem tartja be” – fogalmaz az AmCham.