A milliárdos Alibaba-alapító már 2014- ben azt mondta, kellene valaki, aki felkarolja a kínai focit. Jack Ma most az olimpiákra is koncentrál.

Az e-kereskedő guru, a milliárdos Alibaba-alapító Jack Ma bejelentette: 600 millió dollár értékben szponzorálja a következő hat olimpiát – írja a Forbes.hu.

Ez amúgy aprópénz ahhoz képest, amivel Ma a Forbes becslése szerint rendelkezik. A leggazdagabb kínai üzletember 20,5 milliárd dolláros vagyonával a Forbes globális listáján a 33. helyen áll.

Az olimpiai megállapodás része, hogy az Alibaba digitális szolgáltatásokat és egy e-kereskedelmi platformot nyújt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) számára. Emellett tartalmat gyárt majd egy olimpiai tévécsatornának, amivel a cél a fiatal kínai nézők elérése.

A 2008-as pekingi játékok után az Alibaba az első kínai vállalat, amelyik az olimpia kiemelt szponzora lehet, olyan cégek között, mint a Coca-Cola, a Visa vagy a McDonald’s.

Kína bízik egy saját kinevelésű világsztárban is, és ezt sem bízza a véletlenre: bejelentették, 2025-re 50 ezer fociakadémia lesz az országban.

Jack Ma cége 192 millió dollárt fektetett be 2014-ben az Evergrade Taobao kínai klubba, amely 46 millió dollárt fizetett az Atlético Madrid sztárjéért, Jackson Martinezért. Ma élénken érdeklődik a spanyol bajnokság, sőt, a világbajnokság támogatási lehetőségei iránt is.