Szlovákiában az elmúlt éven egymilliónál is több személygépkocsit gyártottak. Az autógyártás elérte Szlovákia ipari termelésének 44 százalékát, Szlovákia ipari exportjának pedig a 35 százalékát.

Az autóiparban a 2016-os év rekordévnek számít, ugyanis a Kia Motors, Peugeot Citroën és a Volkswagen Slovakia összességében több mint 1 040 000 személygépkocsit gyártott – közölte a Szlovák Autóipari Szövetség (ZAP) elnöke, Juraj Sinay.

Sinay szerit az ezer személyre eső legyártott személygépkocsik tekintetében Szlovákia világelső lett, az elmúlt éven ugyanis 1 000 lakosra 191 személygépkocsi jutott – írja a hirek.sk.

A ZAP szerint rekordmagasságú értékeket mutat a bejegyzett új személygépkocsik száma is. Az elmúlt éven több mint 88 ezret regisztráltak, ami az elmúlt évhez képest 13, 09 százalékos emelkedést jelent.

A szlovákiai autóipar 2015-ben 129 ezer alkalmazottat foglalkoztatott, ami a 2014-es évhez képest 4,2 százalékos emelkedést jelent – tájékoztattak a ZAP képviselői. Egészében véve az autóiparhoz több mint 250 ezer munkahely kötődik, a 2015-ös évben pedig a beszállítók részéről a kutatási és fejlesztési posztokon további 300 munkaerővel bővült.

A ZAP szerint a 2017-es évben az egyetemi oktatás átalakításának kidolgozására és megvalósítására kell összpontosítani, illetőleg az autóipar igényeinek megfelelően előkészíteni az autóipari alkalmazottak célirányos átképzését.

A ZAP tervei között szerepel az ipar digitalizálásának a fogalakoztatásra gyakorolt hatásának elemzése, illetve kutató-fejlesztő munkahelyek létesítésének támogatása.