A magyarországi kiskereskedelmi üzletek, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma novemberben összességében 4,5 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mértet.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 2,3 százalékkal nőtt. Az élelmiszer-kiskereskedelem 78 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 3,4 százalékkal nőtt, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké – elsősorban a dohányforgalom visszaesése következtében – 1,2 százalékkal csökkent – közölte a KSH.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene minden csoportban, összességében 7,4 százalékkal emelkedett. Így növekedtek az eladások a textil-, ruházati és lábbeli- (14 százalék), a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (6,2 százalék), az iparcikk jellegű vegyes- (5,1 százalék), a bútor-, műszakicikk- (4,2 százalék), a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (2,3 százalék), valamint a használtcikk-üzletekben (1,2 százalék).

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 3,8 százalékos részesedésű csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 23 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést. Az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalma 3,9 százalékkal nőtt. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 9,1 százalékkal nőttek.

Tavaly január és november között a hazai kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene így összességében 4,7 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest. Ezen belül az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,2, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,1 százalékkal nőtt az értékesítés.