Várhatóan február közepén dönt a kormány az állami cégeknél dolgozók bérrendezéséről, a tárgyalások addig is folyamatosak lesznek a cégek, valamint a szakszervezetek között. A szakszervezetek átlagosan 30 százalékos bérfelzárkóztatást kérnek.

Újra lendületet vettek az állami közszolgáltatóknál – a postánál, a vasútnál, a Volán vállalatoknál, valamint a vízügynél – az egyeztetések az alkalmazottak béremeléséről – értesült a Magyar Idők.

Várhatóan a jövő héten széles körben, a vállalatvezetőkkel, az érdekképviseletekkel, valamint a fenntartó kormánnyal újabb egyeztetések következnek, azonban jelenleg is folyamatban van a szakszervezetek részéről a bérjavaslatok kialakítása.

A cél az, hogy középtávú, 2-3 éves bérmegállapodások szülessenek, a fizetésemelés mértéke pedig az időszak végére elérheti a 30 százalékot. Az egyeztetések február közepén zárulhatnak, a kormány döntésével.

Várhatóan nem csak a hosszú távú bérmegállapodás lesz a téma a kormány, a szakszervezetek, valamint az állami cégek között, hanem egy fórum létrehozása, amely – hasonlóan a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumához (vkf) – a későbbi tárgyalások megfelelő érdekegyeztető fóruma lehetne.

A minimálbér és a garantált bérminimum megemelése 22 milliárd forintba kerül az állami vállalatoknak, amit az állam garantál, emellett elérheti a 60 milliárd forintot is az a keret, amelyből további bérfejlesztéseket lehet megvalósítani. Az alkalmazottak a februári megegyezést követően, visszamenőleg megkapják a megemelt bért.