A fővárosi önkormányzat szerint továbbra is indokolt a riasztási fokozat és a gépjárműforgalom korlátozásának fenntartása Budapesten. Csütörtökön ugyan várhatóan megélénkül a szél, ám a hétvégére a levegő minősége ismét rosszabbá válhat.

A hét első két napján tapasztalt jelentős forgalomcsökkenés mellett a hétfőhöz képest kedden már javult a levegő minősége, ugyanakkor a fővárosban még nem teljesültek maradéktalanul a riasztási fokozat megszüntetésének feltételei – írja közleményében a fővárosi önkormányzat. A keddi adatok alapján a szálló por (PM10) 24 órára számított átlagos koncentrációja a fővárosban működő tíz mérőpontból még egy helyen, Csepelen meghaladta a riasztási küszöbértéket (100 mikrogramm köbméterenként), ami felett már a rövid idejű hatás is veszélyt jelent az emberi egészségre.

A legkedvezőbb budatétényi kivételével a többi mérőponton a szmogriadó alacsonyabb, tájékoztatási fokozata (75 mg/m3) körüli, illetve jellemzően feletti szennyezettségi szint alakult ki – írják, jelezve, hogy ennél nagyobb koncentráció esetén a rövid idejű hatás veszélyt jelent az emberi egészségre a lakosság különösen érzékeny csoportjánál, különösen gyermekeknél, időskorúaknál, betegeknél.

Stagnáló vagy bizonytalan mértékben emelkedő szállópor-koncentrációra kell számítani szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálat éjjeli előrejelzése alapján; a PM10 mennyisége jellemzően az egészségügyi és a riasztási határérték között valószínű, néhány állomáson azonban (az esti, késő esti romlás miatt) a riasztási küszöb átlépése sem zárható ki. Csütörtökön időnként kissé meg is élénkülhet a keleti szél, ami akár jelentős mértékben is javíthat a levegőminőségen, amely péntektől hétfőig nagymértékben romolhat, ami akár a riasztási szint fölötti értékeket is jelenthet. 

A riasztási fokozatban a légszennyezettségi szint rövid idejű hatása veszélyt jelent a teljes lakosságra, ezért annak elrendelésével együtt azonnali intézkedésekre van szükség. Mivel a keddi mérési adatok alapján még nem teljesültek a riasztási fokozat megszüntetésének feltételei, ezért indokolt a riasztási fokozat és az ahhoz tartozó gépjárműforgalom korlátozásával járó hatósági intézkedés további fenntartása – írják, hozzátéve, hogy ennek értelmében a forgalomkorlátozás mindennap reggel 6-tól este 10 óráig tart.

Ekkor Budapest közigazgatási területén tilos azzal a gépjárművel közlekedni, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód nullától négyesig terjed, vagy a forgalmi engedélye nem tartalmaz ilyen kódot. Az intézkedés területi hatálya nem terjed ki az M0-s elkerülő út Budapesen áthaladó szakaszaira és Nagykovácsi és Remeteszőlős lakosainak átmenő gépjárműforgalma biztosítása érdekében egyes útonalakra.

A szmogriadó riasztási fokozatának elrendelésekor a gépjárműforgalmat korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, az elrendelt korlátozás megszegőivel szemben bírságot szabhat ki. A közlemény szerint a fővárosi szmoghelyzet további romlásának elkerülése, illetve a javulás érdekében Tarlós István főpolgármester azt kéri, hogy a fővárosi úti célok elérésekor lehetőleg a közösségi közlekedést használják a lakosok, ne járassák álló gépjárművük motorját, mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, a szolgáltató, illetve termelő tevékenységet ellátó létesítmények üzemeltetői pedig csökkentsék porkibocsátásukat. (MTI)