Tűzszünetben állapodtak meg a müncheni nemzetközi biztonsági konferencia résztvevői az éjszakába nyúló tárgyaláson. A szíriai fegyvernyugvás nem vonatkozik az Iszlám Állam elleni akciókra.

A megállapodás tényét először John Kerry amerikai külügyminiszter jelentette be éjfél után, majd nem sokkal később közös sajtótájékoztatót tartott orosz kollégájával, Szergej Lavrovval.

A fegyvernyugvást egy héten belül akarják elérni, Moszkva az Aszad-erőket győzködi majd, míg Washington feladata a szíriai államfő ellen harcolók leállítása lesz.

Lavrov bejelentette, hogy Oroszország nem fejezi be a szélsőségesek ellen indított légi hadjáratát, s ezt a Washington vezette koalíció elfogadta. Az orosz külügyminiszter felhívta a tanácskozók figyelmét, hogy az orosz légierő törvényesen, a szíriai államfő felkérésére vesz részt a harcokban.

A müncheni megállapodás óriási lépés ahhoz képest, hogy egy nappal korábban az orosz kormányfő még a harmadik világháború kitörését sem tartotta kizártnak. Dmitrij Medvegyev a német Handelsblattnak nyilatkozva azt mondta, ha Szíriában szárazföldi hadműveleteket kezdenek a szövetséges csapatok, az a világháború kitöréséhez vezethet.