Tavaly összességében 2,9 százalékkal bővült a GDP Magyarországon az egy évvel korábbihoz képest, szemben a 2014-ben mért 3,7 százalékkal. AZ általános lassulás mellett azonban az utolsó negyedévben ismét magasabb fokozatba kapcsolt a gazdaság.

A nemzeti össztermék (GDP) Magyarországon a tavalyi negyedik negyedévben 3,2 százalékkal bővült éves összevetésben, szemben az egy évvel korábbi 3,3 és a 2014 utolsó három hónapjában mért 3,6 százalékos növekedéssel. Naptárhatással kiigazítva a GDP 3,1 százalékkal gyarapodott az előző év azonos időszakához képest, míg minden egyéb korrekciós tényező kiszűrésével a növekedés kereken három százalék volt – derült ki a KSH adataiból.

A magyar gazdaság így összességében 2,9 százalékkal nőtt 2015-ben az előző évhez képest, és a nyers adattal egyezően a naptárhatással kiigazított, valamint a naptár- és szezonális hatással korrigált adat is 2,9 százalékos bővülést mutat. A GDP növekedési üteme lassult 2014-hez képest: akkor a éves nyers adat 3,7 százalékos bővülést mutatott, míg a korrigált adatok 3,6 százalékos gyarapodást jeleztek.

Az adatok felemás képet mutatnak a magyar gazdaságról. Bár az éves adat a növekedés lassulását mutatja 2014-hez képest, ugyanakkor az utolsó negyedév meglepetésre igen jól sikerült, a GDP egy százalékkal bővült az előző három hónaphoz képest, vagyis újra magasabb sebességbe kapcsolt a gazdaság. Utóbbi ugyanakkor valószínűleg inkább az uniós pénzek kifizetésének volt köszönhető: az előző, 2007-2013-as uniós költségvetési ciklusban Magyarországnak járó forrásokat az év végéig kellett kifizetni, és ezért tavaly, azon belül is az utolsó negyedévben rekordösszegű forrás áramlott a magyar gazdaságba.

A tavalyi növekedéshez a mezőgazdaság és az építőipar kivételével mindegyik nemzetgazdasági ág hozzájárult – idézte az MTI Szőkéné Boros Zsuzsannát, a KSH főosztályvezetőjét. Továbbra is az ipar volt a növekedés fő húzóereje, de most nemcsak a járműgyártás és az ahhoz kapcsolódó ágazatok, hanem majdnem az összes többi ágazat teljesítménye is bővült – közölte a szakember. A tavalyi utolsó negyedévben a szolgáltatások többsége is „megindult”, úgy tűnik, hogy az ipar növekedése húzta maga után a szolgáltatásokat is. A főosztályvezető elmondása szerint az építőipar inkább stagnált, a mezőgazdaság mutatott visszaesést.