A bősi víztározó építésekor a felvíz-csatorna és a régi Duna-meder közé szorult három település, Vajka, Nagybodak és Doborgaz polgármestere levélben kérik Robert Fico kormányfőt, hogy településeiket sorolják a veszélyeztetett térségek közé.

Álló Donát, Vajka polgármestere szerint óriási adókieséseik vannak abból, hogy a kataszterükben van a vízi erőmű – írja a hirek.sk.

Emellett nagyon komoly veszélyhelyzetet is teremt az, hogy a három falu felett egy 16 méteres vízoszlop hömpölyög. „Azt gondolom, hogy a veszélyeztetettség szempontjából abszolút semmilyen különbség nincs egy atomerőmű és egy ekkora vízlépcső között. Szeretnénk elérni, hogy a helyi adótörvényen belül ugyanazt a státuszt megkapjuk, mint amit az atomerőművek körül lévő települések élveznek. Több mint negyven százaléka a kataszterünknek nem esik adózás alá, tehát ha ezt összevetjük más községekkel, ez nagyon nagy mértékű adókiesést jelent” – mondta a vajkai polgármester.

A településeknek az erőmű építésekor előnyöket és kiegyenlítést ígértek, ebből kevés valósult meg, és ami működik, azzal is sok a gond.

„A kompjárat bizonytalan. Rossz időben, télen, erős szélben nem működik, így a közlekedés, orvoshoz jutás nehézkes” – sorolta a gondokat Nagybodak polgármestere, Világi Tamás, hozzátéve, hogy a falu területéből 30-40 hektárt elvett a vízi erőmű, és azóta nem fizettek adót utána. Ez éves szinten 10-12 ezer euró plusz bevételt jelentene a falu számára.

A polgármesterek levélben kérik Robert Fico kormányfőt (a fotón), hogy településeiket sorolják a veszélyeztetett térségek közé. Levelüket a megyének is elküldték, a megye vezetése támogatásáról biztosította őket.