Az Orosz Élelmiszeripari Gyártók és Forgalmazók Szövetsége (Ruszprodszojuz) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) együttműködési megállapodást kötött.

A Magyarország és Oroszország közötti kereskedelmi és befektetési fejlesztéseket célzó megállapodást kötött Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, valamint Gyenyisz Akragyjevics Flerovszkij, az Orosz Élelmiszeripari Gyártók és Forgalmazók Szövetsége (Ruszprodszojuz) igazgatója a moszkvai Prodexpo 2017 Nemzetközi Élelmiszeripari Kiállításon.

A két szervezet vezetői megegyeztek abban, hogy támogatják a magyar és az orosz cégek kereskedelmi és befektetési tevékenységét, a két ország élelmiszeripari piacaival kapcsolatos információcserét, az orosz és a magyar piacot érintő befektetői környezettel és az állami szabályozásokkal kapcsolatos konzultációt, valamint az üzleti rendezvények szervezésében történő közreműködést.

Győrffy Balázs a megállapodás kapcsán elmondta, hogy a magyar gyártók érdekeltek az orosz piacra irányuló élelmiszerexportban, különösen a húsipari, a fagyasztott termékek, a zöldség-gyümölcs és a prémiumkategóriás termékek terén.

Kiemelte, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának és tagjainak azért is fontos a megállapodás, mert a folyamatos információcsere felkészülést jelent az embargó lezárását követő időszakra.

Gyenyisz Akragyjevics Flerovszkij hangsúlyozta, hogy a további külgazdasági helyzet alakulásától függetlenül a szervezetek közötti megállapodás megalapozza a hatékony és előnyös együttműködést a két ország élelmiszeripari cégei érdekében.

Az Orosz Élelmiszeripari Gyártók és Forgalmazók Szövetsége (Ruszprodszojuz) egy olyan szakmai szervezet, amely több mint 400, Közép-Oroszországban, Szibériában, illetve az észak-nyugati, déli, uráli és távol-keleti régióban működő élelmiszeripari gyártót és forgalmazót egyesít, függetlenül azok forgalmától és termékkörétől.