A vállalatok számos problémával küzdenek az adatok hozzáférésének kezelésekor – derül ki egy kutatásból.

A vállalatok adatvédelmi gyakorlatát, valamint a biztonság növelésére vonatkozó igényeiket vizsgálta a Ponemon Institute.

A felmérés 2.580 IT-biztonsági és informatikai szakember részvételével készült Észak-Amerikában, az Egyesült Királyságban, Németországban, Brazíliában, Latin-Amerikában – írja a computerworld.hu.

A kutatás egyik fő megállapítása az volt, hogy a megfelelő hozzáférés-kezelési házirendek hiánya miatt a vállalatoknál keletkező bizalmas információk is veszélybe kerülnek.

A válaszadók 55 százaléka szerint a cégen belül nincsenek ilyen előírások vagy nem gondoskodnak a betartatásukról. 58 százaléknál nem is állnak rendelkezésre az ehhez szükséges erőforrások.

Nem tisztázott, hogy pontosan ki és hogyan fér hozzá az adatokhoz, ami komoly kockázatot jelent. A hozzáférések kezelése a vállalatok több mint felénél nem központosított.

A felhasználók egyébként úgy érzik, hogy az informatikai biztonsági előírások miatt nehezebben tudják végezni a munkájukat. A válaszadók 62 százaléka szerint az alkalmazottak az IT-biztonsági szabályokat a jogosultságok egyszerű kiosztását és kezelését akadályozó tényezőnek érzik. 57 százalék szerint a felhasználók elégedetlenek a hozzáférések felügyeletének jelenlegi módszereivel.