Továbbra is főként forintból finanszírozza magát az állam – mondta a Napi Gazdaságnak Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A szakértők rendszeresen elemzik a költségvetési folymatokat, nincs jele annak, hogy a hiánycél ne teljesüljön – nyilatkozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Napi Gazdaságnak, hogy az Országgyűlés kedden elfogadta a 2016-os költségvetést.

Varga Mihály a lap szerdai számában azt mondta: az állam továbbra is főként forintból finanszírozza magát, de a lejáró adósságok miatt és a piaci folyamatok változása esetén elképzelhető devizakötvények kibocsátása is. Jövőre esedékes az uniós hitel 1,5 milliárd eurós utolsó részletének törlesztése.

A miniszter elképzelhetőnek nevezte, hogy az állam a jövőben további bankokban szerez kisebbségi részesedést. Mint mondta: a kormány az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal kötött megállapodásban a bankokban szerzett, illetve szerzendő többségi tulajdonnal kapcsolatban tett vállalásokat.

Varga Mihály szerint nincs napirenden a bankadó kivezetése, de a kormány szándékában áll 2018 után az adókulcs közelítése (csökkentése) az Európai Unióban alkalmazott kulcsokhoz, ennek mértékére legkorábban 2018-ban tesznek majd javaslatot.

A Magyar Nemzeti Bank a Bankszövetséggel vizsgálja a fennmaradt – összegszerűségében ugyanakkor elhanyagolható – lakossági devizahitelek esetleges forintosítását – mondta az interjúban Varga Mihály. Hozzátette: ezen hitelek hátralévő futamideje viszonylag rövid, így természetes leépülésük is egyre gyorsabb.

A miniszter szerint mind az elszámolást, mind a forintosítást fokozottan felügyeli az MNB a devizahitelesek esetében. Néhány pénzügyi intézet azonban nem megfelelően vagy késve teljesítette a törvényi kötelezettséget, mondta Varga Mihály, de elismerte, hogy a rengeteg szerződés rendkívüli operációs terheket jelentenek a bankoknak.