Tarlós István szerint a 2017-es, Budapesten megrendezendő vizes világbajnokság sikere elősegítheti azt, hogy a főváros nyerje el a 2024-es olimpia megrendezésének jogát.

A főpolgármester az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában beszélt erről annak kapcsán, hogy a Fővárosi Közgyűlés kedden jóváhagyta a vizes világbajnoksághoz kiadandó fővárosi garancialevelet és döntött arról is: támogatja, hogy Budapest pályázzon a 2024-es nyári olimpia és paralimpia rendezési jogára.

Tarlós István a műsorban hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy Magyarország sikeresen rendezze meg 2017-ben vizes világbajnokságot, ezért is siettek a kormány segítségére a Dagály Strandfürdő tulajdonjogának átadásával. Így nincs akadálya, hogy a munkálatok fennakadások nélkül folyjanak – tette hozzá.

A főpolgármester azt mondta: ha sikeres lesz a vizes világbajnokság, az a néhány héttel később sorra kerülő döntést az olimpia helyszínről nyilván elősegítheti Magyarország számára, hiszen egy nagyon jó reklámlehetőség.

A világbajnokság helyszíne a Dagály fürdő mellett felépülő komplexum, a munkákhoz már hozzákezdtek. A másik helyszín Balatonfüred lesz, ahol a távúszó versenyeket rendezik meg.

A vb-nek eredetileg a mexikói Guadalajara adott volna otthont, ám a szervezők pénzügyi nehézségekre hivatkozva visszaléptek. Magyarországon 2021-ben rendeztek volna vizes vb-t, ám bejelentkeztünk a négy évvel korábbi versenyre, amelyre a nemzetközi szövetség áldását adta.

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség és a vb szervező bizottságának elnöke 85 millió dollárra (25 milliárd forintra) becsülte a rendezés összköltségét).

A 2024-es nyári olimpia az első számítások szerint 774 milliárd forintba kerülne, de abban bíznak, hogy minimum 400 milliárd forint plusszal zárhatna az olimpiai büdzsé.

KamaraOnline/MTI