A hét konferenciái, előadásai, workshopjai közül válogattunk.

2016. június 27. „Kerekasztal megbeszélés Törökországról” (Magyar Kereskedelmi és Iparkamara székhelye, Budapest, Szabadság tér 7., Bank Center, Platina II. torony / 10. em. / 1001. sz. tárgyalóterem)

A programon a résztvevők Kiss Gábortól, Magyarország ankarai nagykövetétől kapnak tájékoztatást a törökországi helyzetről, a magyar-török kapcsolatok aktualitásairól és a 2016 szeptemberében Szigetvárra tervezett magyar-török programról.

2016. június 28. Japán piacra lépési lehetőségek – JETRO-IVSZ Szeminárium (City center Building, Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 12.)

A JETRO (Japán Külkereskedelmi Szervezet) Budapest Japán kormányzati ügynöksége és az IVSZ (Informatikai Vállalkozások Szövetsége) a külföldi kereskedelem és a Japánt célzó beruházások segítésére érdekében olyan informatikai vállalkozásokat keres, melyeknek érdekes a japán piacra lépés.

2016. június 28. Vállalkozói Akadémia (Nonprofit Gazdaságfejlesztő Szervezetek Háza, Debrecen, Vörösmarty u. 13-15.)

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara június 28-án tartja meg a Vállalkozói Akadémia rendezvénysorozat következő programját, melynek címe: Az online pénztárgépekkel kapcsolatos szabályok változásai és a kapcsolódó fogyasztóvédelmi problémák.

2016. június 28. Vállalkozz Itthon Junior pályázat (Pécs megyei Jogú Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatala, Pécs, Széchenyi tér 1.)

Az A komponens során a GINOP-5.2.2-14-2015-00020 projektbe olyan fiatalok jelentkezését várják, akik a Dél-Dunántúl régióban szeretnének új egyéni vagy mikro-kis vállalkozást indítani (Baranya, Tolna vagy Somogy megye valamely településén) és piacképes vállalkozási ötlettel, illetve vállalkozói attitűddel rendelkeznek. A sikeres üzleti terv összeállítása után a B komponensbe bekerülő fiatalok közül a legsikeresebbek vállalkozásuk elindításához EU-s forrásból maximum 3 millió forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak. A pályázat megvalósításához 10 százalék önerő szükséges.

2016. június 29. KKM Éves Külgazdasági Értekezlet (Mercure Budapest Buda Hotel Mátyás terme, Budapest, Krisztina krt. 41-43)

A Külgazdasági és Külügyminisztérium idén júniusban rendezi meg a Külgazdasági Értekezletet, amelynek keretében a vállalkozások országspecifikus, a külpiacra lépés lehetőségeiről szóló előadásokon vehetnek részt, valamint rövid találkozások keretében személyesen tehetik fel kérdéseiket az előadó külgazdasági attaséknak. 

2016. június 29. Modern vállalkozások programja – információs nap (Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Salgótarján, Alkotmány út 9/A.)

A hazai kkv-k jelentős lemaradásban vannak a digitális eszközök használatában európai versenytársaikkal szemben. A projekt célja, hogy olyan szemléletformáló tevékenységet végezzen, amelynek eredményeként a kkv-k megszabadulnak az infokommunikációs eszközökkel szembeni fenntartásaiktól, meggyőződhetnek arról, hogy a vállalkozás életében a korszerű eszközök bevezetése a gazdaságosabb működést szolgálja, ezáltal ledolgozzák a digitalizáció területén lévő esetleges hátrányukat, fokozzák versenyképességüket.

2016. június 29. Kamarai Szalon júniusban az Achilles Parkban! (Achilles park, Győr, Gyirmóti Tájvédelmi Körzet)

A Kamarai Szalon félévzáró rendezvénye.

2016. június 30. Magyar munkavállalók külföldi foglalkoztatása a munkaügyi klubban (Kereskedelmi és Iparkamara székháza, 9021 Győr, Szent István u. 10/a, Baross III. terem)

Foglalkoztatás az EU-ban a külföldi munkavégzés esetén alkalmazandó munkajogi szabályok, struktúrák az Európai Unió területén, a kiküldetés fogalma, dokumentációja, feltételei, ellenőrzése (figyelemmel a 2014/67/EU irányelv rendelkezéseire), ideiglenes munkavégzés Ausztriában, Németországban, kötelezően betartandó szabályok (bérezés, munkafeltételek stb).  Előadó: dr. Szűcs László (Réti, Antall és Társai Ügyvédi Iroda – PwC Legal)

2016. június 30. EKÁER – Augusztustól változik (Gazdaság Háza – Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Székesfehérvár, Hosszúsétatér 4-6.)

Az Országgyűléshez a május elején beterjesztett indítvány szerint a jövőben regisztrálni kellene az adóhivatal rendszerében a nem kockázatos szállítmányokat akkor is, ha kisebb járművet használnak, de a raktérbe 3,5 tonnánál több árut rakodnak. Ezzel azt akadályozná meg a kormányzat, hogy a kisteherautók túlpakolásával ki lehessen kerülni a regisztrációt és – s adott esetben – az ellenőrzést.

2016. június 30. A jövő digitális trendjei a Google Groundon (Budapest 8. kerület, Nagytemplom utca 30.)

Az MTT Media digitális marketing ügynökség szakértőinek és a Google Magyarország munkatársainak előadásait hallgathatják meg az érdeklődők. Kocsis Márk, az ügynökség digitális vezetője a lokális marketing lehetőségeiről és jövőjéről, Polyák Balázs a Google munkatársa a mobil marketing és a mikro momentumok fontosságáról beszél, a Google AdWords funkcióiról és várható újdonságairól Molnár Tamás regionális Google Tréner számol be.

2016. július 1. Konzultáció a németországi külgazdasági attasékkal (Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (Bank Center) Budapest, Szabadság tér 7. X. em. 1001. sz. terem)

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar-Német Tagozata konzultációt szervez, melyen  Juhász Imre, Magyarország Berlini Nagykövetsége, Gazdasági Osztályának osztályvezetője és a németországi külgazdasági attasék is részt vesznek. A rendezvényen előadások hangzanak el a németországi tartományok gazdasági aktualitásairól, majd a résztvevők konzultálhatnak a külgazdasági attasékkal.