A megengedettnél több szorbinsavat tartalmazott az az aszalt sárgabarack, amelyet a Tesco forgalmazott sajátmárkás termékként. Bár ez a mennyiség sem jelent veszélyt a fogyasztókra, az élelmiszert kivonták a forgalomból.

Kivonták a forgalomból a Tesco sajátmárkás termékeként forgalmazott, 400 grammos kiszerelésű, Törökországból származó aszalt sárgabarackot, amelyben – a lengyel hatóság értesítése szerint – magas szorbinsav tartalmat mutattak ki – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A termék már nincs az áruházak polcain, a forgalmazó pedig egyúttal elrendelte az eladótérből történő kivonást és megsemmisítést. A kifogásolt termék szokásos fogyasztásával egészségártalom nem valószínűsíthető.

A laboratóriumi vizsgálatok a megengedett kilogrammonkénti ezer milligramm szorbinsav helyett 1211 milligrammot mutattak ki a termékben. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2015-ös értékelése szerint maximálisan testsúly-kilogrammonként három milligramm szorbinsav vihető be naponta, ekkora mennyiségben hosszútávon – egy életen át, naponta – fogyasztva még nem jár egészségi kockázattal – közölte a Nébih.

Ezt a határértéket egy 60 kilogramm testtömegű felnőtt az adott szorbinsav-tartalmú sárgabarackból 15 dekagramm rendszeres fogyasztásával érné el. A Nébih felmérései alapján a magyar lakosság aszalt sárgabarack fogyasztása ennél jóval kevesebb, még nagyfogyasztók esetén is. A teljes szorbinsav bevitelhez más élelmiszerekkel bevitt szorbinsav is hozzáadódik, az EFSA 2015-ös értékelése alapján azonban a magyar lakosság szorbinsav bevitele jóval a megengedett napi beviteli érték alatt van.