A világ legveszélyesebb országa Szíria, míg Ukrajna a nyolcadik helyre került a Vision of Humanity 2016-os felmérése alapján.

A békekutató szervezet, a Vision of Humanity idei listáján 163 ország szerepel, ezek közül a legrosszabb biztonsági helyzetűnek Szíriát tartották a szakértők. A negatív TOP 10-ben a második helyen Dél-Szudánt, a harmadikon Afganisztánt találjuk. Az évek óta tartó háború miatt Ukrajnát a nyolcadik helyre sorolták, de Oroszországot is veszélyesnek tartják, mert a 13. lett.

A legbiztonságosabb hely a világon ma Izland, megelőzve Dániát és Ausztriát. Az első tízbe európai államon kívül csupán Új-Zéland, Kanada és Japán verekedte be magát.

Magyarországot az élmezőnyben az előkelő 19. helyre tették. Ezzel jócskán megelőztük például a terrorfenyegetettségnek kitett Franciaországot, amely csak a 46. helyet tudta megszerezni. (Pénteken hatalmas biztonsági intézkedések közepette Franciaországban kezdődik a labdarúgó Európa-bajnokság – a magyar válogatott szereplésével.)

Az Egyesült Államokat e tekintetben torony magasan megelőzzük, mert ők csak a 103. helyre kerültek. A nyári olimpiát rendező Brazília a 105. legbékésebb ország – vagyis meglehetősen veszélyes.

A világ 10 legveszélyesebb országa 2016-ban

 1. Szíria
 2. Dél-Szudán
 3. Irak
 4. Afganisztán
 5. Szomália
 6. Jemen
 7. Közép-afrikai Köztársaság
 8. Ukrajna
 9. Szudán
 10. Líbia

A világ 10 legbiztonságosabb országa 2016-ban

 1. Izland
 2. Dánia
 3. Ausztria
 4. Új-Zéland
 5. Portugália
 6. Csehország
 7. Svájc
 8. Kanada
 9. Japán
 10. Szlovénia