Bár Ukrajna júliusban eltökélte, hogy nem vásárol több orosz földgázt, mert nagyon magasnak tartotta az árat, hétfőn mégis újra megnyitotta a gázcsapokat a Gazprom.

Ha nehezen is, de megszületett a megállapodás az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz között. A tervezett október 1-jei dátum helyett csak október 12-én, hétfőn 10 órától kezdte meg ismét a szállításokat a Gazprom Ukrajnának. A hírt maga Alekszej Miller, az orosz energetikai mamutcég vezére jelentette be újságíróknak Moszkvában.

Miller közölte, hogy Kijev 234 millió dollárt fizetett ki előre, így naponta 114 millió köbmétert földgázt kap. Az idei negyedik és a jövő évi első negyedévben Ukrajna 247,8 dollár/1000 köbméter áron jut az orosz gázhoz, ez a korábbihoz képest 24 dollárral mérsékelt árat jelent.

A megállapodás előkészítésében nagy szerepet játszott az Európai Unió, amely 2 milliárd köbméter földgáz vásárlásához nyújt hitelt Ukrajnának. Kijev szerint a szállítás megkezdésével nem lesznek nehézségeik az ellátással a téli időszakban, de továbbra is vásárolni akarnak földgázt más forrásokból is.