Ha elfogadják az indítványt, akkor a jövőben az orosz vízum igénylésekor ujjlenyomatot vennének az uniós országból érkező turistáktól.

Kötelezően ujjlenyomatot vennének az Európai Unió tagállamaiból Oroszországba érkező turistáktól – jelentette be hétfőn Oleg Szafonov, az országos turisztikai hivatal vezetője. A turizmus fejlesztéséről az Oroszországhoz visszacsatolt Krím-félszigeten, Jaltán tanácskoztak Vlagyimir Putyin államfő részvételével.

Szafonov elismerte, hogy ez számításaik szerint is jelentősen visszavetné a turistaforgalmat, de mint mondta: kemény választ kell adni Európának a Moszkva elleni szankciók miatt a vízumkiadás terén is.

A tanácskozáson az orosz államfő felvetette, hogy a turizmus fejlődését segítené, ha a BRICS-országokból (Oroszország mellett Kína, India, Brazília, Dél-Afrika) érkező turistacsoportok és üzletember küldöttségek vízummentesen léphetnének be az országba. Az intézkedéssel így kibővítenék a kört, amelyre jelenleg csak a kínai csoportok tagjai jogosultak.