Kijev mégsem érvényesíti a gáz tranzitért megszabott magasabb árat, amíg nem írják alá a megállapodást az orosz Gazprommal.

Ukrajna részben visszakozott a Gazprommal folytatott üzleti csatározásban. Csütörtökön Kijevben Vlagyimir Gyemcsisin energetikai miniszter bejelentette, hogy egyelőre mégsem kérnek magasabb árat a Gazpromtól a földgáz Ukrajnán át történő szállításáért.

A miniszter szerint az új árról tárgyalnak az orosz céggel, s a szerződés módosításáig a régi alapján számláznak. Kijev január 19-én jelentette be, hogy január 1-jei hatállyal emeli az árat. A korábbi ezer köbméter/100 kilométer szállítási díjat, amely 2,7 dollár volt, 4,5 dollárra változtatják. A szerződést 2009-ben kötötték tíz éves időtartamra, azt egyoldalúan nem lehet módosítani.

A drágításra a Gazprom közölte, hogy nemzetközi bírósághoz fordul, ám a jelek szerint erre nem lesz szükség. Egy másik ügyben viszont változatlanul peres eljárás elé néznek az oroszok. Abban ugyanis nincs változás, hogy az ukrán versenyjogi bizottság 3, 47 milliárd dollárra büntette a Gazpromot, mert az visszaél erőfölényével.