A New York-i esküdtszék olyan iratokat kért be legalább két nagy okostelefon-gyártó cégtől, amelyeket szerződés kötött a Facebookhoz. A megállapodások értelmében a közösségi oldal a cégek rendelkezésére bocsájtotta a felhasználók adatait.

 

A New York Times arról számolt be, hogy a New York-i rendőrség nyomozást indított a Facebook ellen egy tavaly feltárt adatmegosztási botrány nyomán. A lap szerint a helyi esküdtszék olyan iratokat kért be legalább két nagy okostelefon-gyártó cégtől, amelyek részletezik a Facebookkal kötött megállapodásaik részleteit. A vád szerint ezen megállapodások keretében felhasználók százmillióinak adataihoz biztosított hozzáférést a Facebook a partnerek részére.

A Facebookot az elmúlt időszakban finoman fogalmazva sem kerülik el a botrányok, tavaly nyáron derült fény például arra, hogy korábban több mint 150 céggel, köztük olyan óriásokkal, mint az Amazon, a Microsoft, vagy az Apple, kötöttek olyan szerződéseket, melynek keretében azok hozzáférhettek a Facebook-felhasználók adataihoz, a felhasználók barátainak listájához, kontaktinformációkhoz és egyéb részletekhez – „természetesen” a felhasználók beleegyezése nélkül, sőt, később kiderült az is, hogy a megállapodások keretében a partnerek a felhasználók csetüzeneteit is elolvashatták.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a New York-i esküdtszék mikor kérte be a fent említett, terhelő bizonyítékként használható papírokat és azt sem tudni, hogy a nyomozás mire koncentrál pontosan. A Facebook ellen több vizsgálat is folyik az Egyesült Államokban a Cambridge Analytica-botrány kirobbanása óta, amely során az említett kommunikációs cég 87 millió Facebook-felhasználó adatait szerezte meg és használta fel arra, hogy Donald Trump 2016-os elnökválasztási kampányát segítse.

A legújabb nyomozással kapcsolatban a Facebook is megszólalt, de a szóvivő csak annyit közölt, hogy komolyan veszik az eljárást és mindenben együttműködnek a hatóságokkal, ahogy tették azt eddig is és fogják tenni ezután is.