2017 júniusától az Európai Unión belül megszűnnek a külföldi mobiltelefon-használatra kivetett barangolási (roaming) díjak azt követően, hogy kedden az Európai Parlament megszavazta az új távközlési csomagot.

„Mindenki régóta várja a barangolási felárak eltörlését: az európai átlagember, a start-upok, a kis- és középvállalkozások, és mindenféle egyéb szervezet” – mondta a távközlési csomagért felelős spanyol néppárti Pilar del Castillo képviselő a szavazás előtti vitában.

A megállapodásnak köszönhetően Európa lesz a világ egyetlen térsége, ahol garantált lesz a nyílt internet és a netsemlegesség. A netsemlegesség elvét mind a 28 tagállamban közvetlenül alkalmazni kell, így az unióban nem lesz többé kétsebességes net. Ezentúl törvényt sért az, aki extra díjért jobb hozzáférést biztosít.

A mobilhívásra, SMS-küldésre és mobilinternetre kivetett roaming-díjak 2017. június 15-től szűnnek meg az Európai Unióban, Lichtensteinben, Izlandon és Norvégiában.

2016. április 30-tól a belföldi árakra rakódó roaming-felár nem lépheti túl a

  • 0,05 euró/perc díjat a kimenő hanghívások;
  • 0,02 euró díjat SMS-üzenetek; vagy
  • 0,05 euró/megabyte díjat mobilinternet-használat esetében.

A bejövő hívások díját még az idén meghatározzák, az várhatóan jelentősen alacsonyabb lesz a kimenő hívásokénál.

Ha a mobilszolgáltató bizonyítani tudja, hogy nem tudja fedezni a roamingdíj megszűnésével felmerülő költségeit, ez pedig a belföldi árak emelkedéséhez vezet, akkor az állami szabályozó hatóság (Magyarországon a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, NMHH) minimális felárat engedélyezhet a költségek fedezésére. A nemzeti hatóságok módosíthatják vagy elutasíthatják a felárat.

Az új szabályok a tartalmak egységes kezelésére kötelezik az internetszolgáltatókat, azaz a szolgáltatók nem blokkolhatnak vagy lassíthatnak tartalmakat, alkalmazásokat vagy szolgáltatásokat, bárki is legyen a feladó és a fogadó fél.

A szolgáltatók továbbra is biztosíthatnak különszolgáltatásokat (például bizonyos szolgáltatásokhoz szükséges jobb internetkapcsolatot), de csak abban az esetben, ha az egyeseknek biztosított jobb minőség nem rontja az internetelérés általános minőségét.

Az internetszolgáltatóknak egyértelműen el kell magyarázniuk a szerződő felhasználóknak a ténylegesen várható fel- és letöltési sebességet (szemben a hirdetésben szereplővel). Ha a későbbiekben nagy az eltérés, akkor a felhasználónak joga van kompenzációra, például a szerződés felmondására vagy anyagi kárpótlásra. Magyarországon az NMHH felelőssége lesz ellenőrizni, hogy az eltérés szerződésszegésnek minősül vagy sem.