Az Európai Űrügynökség programjai széles társadalmi rétegek életminőségének javítását szolgálják – mondta el magyarországi látogatásán Johann-Dietrich Wörner, a szervezet főigazgatója.

Az Európai Űrügynökség (ESA) elsőszámú vezetője először látogatott Magyarországra azóta, hogy hazánk tavaly novemberben a szervezet teljes jogú tagjává vált. Johann-Dietrich Wörner főigazgatót a kormány nevében Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára és Tari Fruzsina, a Magyar Űrkutatási Iroda vezetője fogadta.

Johann-Dietrich Wörner elmondta, hogy az ESA programjai széles társadalmi rétegek életminőségének javítását szolgálják. Az űripar vívmányainak felhasználásával ugyanis olyan űralkalmazások jönnek létre, amelyek a mindennapi élet szerves részévé válnak. A főigazgató kiemelte a Magyarország szempontjából fontos mezőgazdasági, a precíziós gazdálkodásban rejlő lehetőségeket, továbbá rámutatott arra, hogy a meteorológián, helymeghatározáson át egészen a szórakoztatóiparig minden terület összefüggésbe hozható az űrkutatással és űriparral.

A főigazgató hangsúlyozta, hogy Magyarország számára nagy jelentőséggel bír majd a 2016 decemberében, Svájcban megrendezendő Miniszteri Szintű Tanácsülés, ahol az országnak lehetősége lesz feliratkozni a választható programokra.