A Széchenyi 2020 Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programjának keretében megjelent a „Tanuszodák és sportlétesítmények épületenergetikai fejlesztése” című (KEHOP-5.2.6.) felhívás.

„Magyarországon az energiafelhasználás mintegy 40 százaléka épületekben történik. Ha ezeket jól szigeteljük, és megújuló energiaforrásokat használunk, gyermekeink, unokáink nemzedékeinek energiabiztonságát is megteremtjük. Ehhez nyújt segítséget a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program e felhívása” – olvasható a hivatalos pályázati portálon.

A tervezett keretösszeg 2,0 milliárd forint, a forrást a Kohéziós Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja. A kormány 13 támogatott támogatási kérelemre számít.

Támogatási kérelmeket a Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet Kft. által vezetett konzorcium nyújthat be 2016. november 11-től december 12-ig.

Mire fordítható a támogatás?

Önállóan az alábbi beruházási/építéshez kapcsolódó tevékenységek támogathatóak.

A. Energiahatékonyság javításra vonatkozó tevékenységek:

  • Az épületek hőtechnikai adottságainak javítása a felújításban érintett épület, épületek, vagy egymással érintkező épületekből álló épületcsoport részén vagy egészén.
  • Intézmények fűtési, hűtési, szellőztetési és használati melegvíz rendszereinek korszerűsítése.

B. Megújuló energiafelhasználásra vonatkozó tevékenységek:

  • Napkollektorok alkalmazása használati melegvíz igény részbeni vagy teljes kielégítése céljából és/vagy fűtésrásegítésre.
  • Biomassza felhasználása használati melegvíz-termelésre és/vagy fűtésre és/vagy fűtésrásegítésre.
  • Hőszivattyú alkalmazása alapfűtésre és/vagy használati melegvíz-termelésre és/vagy fűtésrásegítésre.
  • Geotermikus energia hasznosítása fűtésre, vagy fűtésrásegítésre, és/vagy használati melegvíz-termelésre.
  • Napelemek alkalmazása hálózati, vagy autonóm (hálózatra nem kapcsolódó) villamosenergia-termelés céljából, kizárólag a fejlesztésben érintett épület villamosenergia-ellátásához.