Az átépülő Millenáris Teátrum új előcsarnokot és kamaratermet kap, koncerteket, konferenciákat, divatbemutatókat is tud majd fogadni.

Jövő januárban indul a Nemzeti Táncszínház új játszóhelyének építése a budapesti Millenáris parkban – írja a magyarepitok.hu.

A Zoboki-Demeter és Társai Építésziroda tervei szerint megvalósuló beruházást a ZÁÉV Építőipari Zrt. kivitelezi. A Millenáris Teátrum megújítására 3,3 milliárd forintot biztosít a Miniszterelnökség a Forster Központon keresztül. A színpad-, fény- és hangtechnika beszerzésére további 608 millió forint áll rendelkezésre.

A csarnok alapszerkezetéhez nem nyúlnak, a fogadótér azonban méltatlan az épülethez. Helyette íves előtető alatt új előcsarnok épül, amely egy kamaratermet is befogad majd – mondta el Zoboki Gábor, a tervező iroda igazgatója.

A nagyteremben létrehoznak egy színpadi árokként is használható süllyesztéket, nagyobb lesz a tánctér, az akár 382 fős közönség pedig többféleképpen lesz leültethető a variálható térben. 

A Nemzeti Táncszínház napközben és a szabad estéken egyéb rendezvényeket, konferenciákat, koncerteket, divatbemutatókat, fogadásokat is be tud majd fogadni.

A Nemzeti Táncszínház 2014-ben költözött ki a budai várból. Zoboki szerint a budai vár presztízse tagadhatatlan, de az új játszóhely nagyobb szabadságot biztosít az alkotóknak. „Amit a Trafó és a Müpa Fesztiválszínháza nem tud, azt ez a tér tudni fogja” – emelte ki a beruházás kínálta mobilitást a tervező.