Meglehetősen furcsa elgondolás, hogy a román adóhatóság bármikor bármilyen információt kikérhet a bankoktól – mondja Diósi László, az OTP Bank Románia vezérigazgatója.

Diósi László nem látja szükségesnek ezt a szigorítást, és szerinte ilyen gyakorlatra nincs is példa. Hiszen ha bármilyen gazdasági bűncselekmény gyanúja felmerül, ügyészségi vagy bírósági határozattal úgyis kikérhetik ezeket az adatokat. A hatóságok élnek is ezzel a lehetőséggel, azonkívül a számlatulajdonos kérésére bármilyen információt kiad a bank.

A bankárt azt követően kérdezte a témáról a Krónika, hogy a pénzügyminisztérium honlapján közvitára bocsátott, az online pénztárgépeket kötelezővé tevő jogszabályt kiegészítő tervezet értelmében az adóhatóság információkat kapna a bankkártyával fizető ügyfélről.

A dokumentum szerint az ANAF megkapná a bolt azonosítóját (ID), a POS-terminál ID-ját, a számla számát, értékét, kibocsátásának időpontját, a kártyaelfogadó intézmény kilétét, a kártya számát, a kifizetési jóváhagyás kódját.

A tervezet értelmében az adóhatóság megkapna minden lehetséges információt az eladóról és a vevőről, ami jelen pillanatban csak bírói végzéssel érhető el. De úgy tűnik, a negatív sajtóvisszhang nyomán visszavonulót fúj a pénzügyi tárca. A Hotnews.ro hírportál megkeresésére ugyanis a minisztérium csütörtökön azt közölte, latolgatják, hogy a tervezetben kért adatok egy részéről lemondjanak.

Példaként a vásárló bankkártyájának a számát említik. De készek lemondani minden olyan adat igényléséről, amelyek nem állnak a bankok rendelkezésére, azt viszont, hogy pontosan milyen információkról van szó, nem említik.

„Magánszemélyek esetében még kevésbé érthető ez a szigorítás, hiszen ma már mindenki számlára kapja a jövedelmét, másrészt adóellenőrzés során bírósági vagy ügyészégi felhatalmazással bármikor bekérhetik az adatokat”– mondta Diósi László, aki egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy egy ilyen lépés nem növelné a pénzintézetek iránti bizalmat.

Az OTP Bank Románia vezérigazgatója ugyanakkor az online pénztárgépek bevezetésének hasznára is rámutatott, hiszen mint mondta, Románia egyik legnagyobb problémája az adózási fegyelem, ezért kerül kevés pénz a rendszerbe, ez pedig kihat az egészségügy vagy éppen a nyugdíjrendszer helyzetére is.

„Európai összehasonlításban Romániában a legalacsonyabb az adót befizetők fegyelme, ez olyan furcsa mutatókból is kiderül, mint hogy nagyon kevés a cigaretta vagy alkohol után befizetett áfa, mert a többség a feketepiacról vásárol, vagy hogy szokatlanul alacsony a boltok forgalma” – magyarázta a bankigazgató.