Az ipari termelői árak 2016 júniusában átlagosan 2,6 százalékkal csökkentek – közölte a Központi Statisztikai Hivatal pénteken.

2016 első fél évében a belföldi értékesítés árai 4,4, az exportértékesítésé 0,6 százalékkal csökkentek, így az ipari termelői árak összességében 1,9 százalékkal voltak alacsonyabbak 2015 első fél évéhez képest.

Júniusban az ipar belföldi értékesítésének árai 4 százalékkal csökkentek, ezen belül a feldolgozóipar árai 3,8, míg a jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionáláséi – az energiahordozók világpiaci árcsökkenésének hosszú távú hatására – 5,5 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbitól.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban – az energiahordozók áralakulása miatt – 6,1 százalékkal csökkentek az árak.

A beruházási javakat gyártó ágazatokban ugyanakkor 2,8, a fogyasztási cikkeket gyártókban 0,4 százalékkal emelkedtek az árak 2016. júniusban az előző év azonos időszakához képest.

Az ipari exportértékesítés árai 1,9 százalékkal mérséklődtek, ezen belül a feldolgozóipari árak 1,6, a villamosenergia-, gáz, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ág árai – szintén az energiahordozók világpiaci árának csökkenése következtében – 10,2 százalékkal alacsonyabbak voltak 2016. júniusban az előző év júniusához viszonyítva.