Tovább nőttek az önkéntes pénztári hozamok az idei harmadik negyedévben, emelkedtek az önkéntes nyugdíjpénztárakban kezelt tagi megtakarítások, az egészség- és nyugdíjkasszák összesített taglétszáma pedig 2,06 millió fő fölé nőtt – közölte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ).

A szövetség ismertette: az önkéntes nyugdíjpénztárakban kezelt összesített vagyon 2023 harmadik negyedében a negatív globális tényezők számlájára írható korábbi lendületvesztést követően tovább nőtt. A július-szeptemberi 1,76 ezer milliárd forint feletti összeg azt jelenti, hogy a pénztárakban kezelt nyugdíjmegtakarítások korábban nem látott magas szintet értek el.

A vagyon gyarapodása a tagi és munkáltatói befizetések emelkedésének, valamint annak köszönhető, hogy folytatódott a hozamok múlt év közepétől elkezdődött javulása. Az első kilenc hónapban az éves nominális hozam 3,5 százalékra nőtt, az infláció enyhülésével pedig belátható közelségbe kerül a pozitív reálhozam is.

A szövetség összesítése szerint a nyugdíjpénztári tagok tagdíjbefizetései július-szeptember folyamán 28,9 milliárd forintot tettek ki, az egy évvel korábbi értéket mintegy 10 százalékkal múlják felül. Ez a bővülés egyszerre tulajdonítható a munkaadók és a munkavállalók magasabb befizetéseinek: a pénztártagok 8, a munkáltatók több mint 12 százalékkal növelték hozzájárulásukat.

Az önkéntes egészségpénztárakban folytatódott a taglétszám növekedése, a harmadik negyedévben már 1,02 millió főt számlált a tagság. Az egészség- és nyugdíjpénztárak összesített taglétszáma így meghaladta a 2,06 millió főt, felülmúlva az egy évvel korábbi 2,04 milliós szintet.

A harmadik negyedévben az egészségpénztárakban kezelt összesített megtakarítás meghaladta a 72,7 milliárd forintot, ami az egy évvel korábbinál több mint 16 százalékkal magasabb értéket jelent. Ez a tempós növekedés elsősorban annak köszönhető, hogy a tagok közel 20 százalékkal növelték befizetéseiket, de a munkáltatók által teljesített összegek is bővültek.

Nagy Csaba, az ÖPOSZ elnöke szerint az szja-visszatérítéssel kapcsolatos év végi befizetési hajrá miatt valószínűsíthető, hogy a munkavállalói és a munkáltatói hozzájárulások lendülete megmarad a negyedik negyedévben. Ha ezek a várakozások beigazolódnak, akkor az idén az év egészét tekintve a nyugdíjpénztári befizetések értéke meghaladhatja a 126 milliárd forintot a tavalyi 120 milliárd forintot követően, az egészségpénztári befizetések összértéke pedig 71 milliárd forint fölé gyarapodhat a 2022. évi 59,3 milliárdról.

(Forrás: MTI)