Az Eximbank hitelét felvevő vállalatok jelentősen, 41 és 65 százalék közötti mértékben növelték a kivitelüket 6 év alatt – közölte a pénzintézet saját elemzése alapján.

A társaság elemzéséből kiderül, hogy a három kiemelt termékcsoportjukból a legnagyobb, 65 százalékos emelkedést az exporttámogató hitelek eredményezték, de a forgóeszközhitelek is 60 százalékos növekedést hoztak az ügyfeleknek. A beruházási hiteleknél 41 százalék a változás, ezek túlnyomórészt a tárgyi eszközállomány bővítéséhez járultak hozzá. A többszörös hitelezés hatásai ennél is jelentősebbek, a forgóeszközhitelek felvételét például átlagosan háromszoros növekedés követte, de az árbevétel és a munkavállalói létszám is megugrott az igénylőknél – tették hozzá.

A kutatás eredményei megerősítették, hogy az Eximbank hatékony eszközöket kínál a vállalkozásoknak – értékelte a visszajelzéseket az EXIM Magyarország vezérigazgatója. Kisgergely Kornél a továbbiakban is olyan konstrukciókat ígér, amelyek kedvezményesen vehetők igénybe, és a cégek támogatásán keresztül a magyar gazdaság fejlődését ugyancsak segítik.

Az EXIM Magyarország exporthitel-ügynökség belföldön az egyetlen banki-biztosítói szereplő, amely nemzetközi kereskedelemre, külpiaci terjeszkedésre és befektetésekre, külföldi beruházásokra szakosodott. Az exportfinanszírozás mellett csaknem egy évtizede működtet nemzetközi versenyképességet javító belföldi hitelprogramokat is. Az EXIM névhez az állami hátterű Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank Zrt.) és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (MEHIB Zrt.) tartozik. Az EXIM Magyarország teljes eszközállománya 2023 első fél évében meghaladta 3100 milliárd forintot, hitelállománya a 2200 milliárd forintot. Csaknem 3200 vállalati ügyfelének 90 százaléka kis- és közepes vállalkozás. A legkeresettebb hiteltermék jelenleg a februárban bevezetett Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram, amely az első fél évben az összes hitelkihelyezés 43,4 százalékát tette ki.

(Forrás: MTI)