Kevés olyan adósukkal tudtak eddig megállapodni a bankok, akik már jó ideje nem fizetik lakáshitelüket. Amennyiben ez így marad, akkor több tízezren kerülhetnek az utcára.

A hitelintézetek 66 ezer nem teljesítő jelzáloghitelest kerestek meg tavaly október végéig. Az adósok 22 százalék egyáltalán nem akart együttműködni a bankkal, nem válaszolt a megkeresésre – írja a Világgazdaság.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint az elmúlt év tizedik hónapjáig 2700 megállapodás született csak. A lap szerint azonban ez a szám még növekedhet, mert az adósok első megkeresése és a megegyezés között akár fél év is eltelhet.

Akik nem tudnak megegyezni a hitelezővel és nem fizetnek, azok esetében a bank faktorcégekre, követeléskezelőkre bízza a behajtást, vagy jogi úton szerez érvényt követelésének. Ezek az adósok könnyen elveszíthetik az otthonukat.

Amint arról korábban a KamaraOnline is beszámolt: az MNB 2016 márciusában ajánlást bocsátott ki a késedelmessé vált lakossági jelzáloghitelesek fizetőképességének helyreállítása érdekében, meghatározva az adósokkal történő kapcsolatfelvétel, az információgyűjtés és a megoldási javaslatok kidolgozásának keretrendszerét.

Mindezek alapján a jegybank a pénzügyi intézményektől első lépésként azt várta el, hogy a késedelmes kölcsönszerződések felmondása, a már felmondott szerződésből eredő követelések értékesítése, továbbá a fedezetérvényesítés, illetve egyéb jogi lépések megtétele előtt kíséreljék meg a kapcsolatfelvételt az ügyletben szereplő valamennyi adóssal.

Az ajánlás alapján a pénzügyi intézmények a levélben, telefonon vagy személyesen történő sikeres kapcsolatfelvételt követően – a helyzetértékeléshez, a személyre szabott ajánlat elkészítéséhez szükséges – olyan új információkat szerezhetnek be az adósok aktuális vagyoni és élethelyzetére vonatkozóan, amelyek korábban nem álltak a hitelező rendelkezésére. Ezt követően az intézmények legalább két, személyre szabott fizetésrendezési javaslatot készítenek elő oly módon, hogy legkésőbb az első sikeres kapcsolatfelvételtől számított három hónapon belül írásbeli egyezség jöhessen létre az együttműködő felek között.

A probléma rendezése kizárólag a felek, így az adósok, adóstársak jóhiszemű közreműködése útján valósulhat meg. Ennek hiányában a késedelmessé vált szerződést a pénzügyi intézmény felmondhatja, s a követelést – elévülési időn belül – bármikor jogi úton érvényesítheti, illetve a Polgári Törvénykönyv engedményezésre vonatkozó szabályai szerint követeléskezelő vállalkozások részére átengedheti – hívta fel a figyelmet az MNB.