A komáromi járásbeli Nagykeszi községben találták meg Szlovákiában a madárinfluenza következő központját. Nagykeszi az első hely Szlovákiában, ahol a vírus szabadon élő madarakat fertőzött meg.

A Komáromi Állami Állatorvosi és Élelmiszer-ipari Felügyeleten január 2-án jelentette be a helyi vadászegyesület gazdája, hogy a Nagykeszi község előtt található kavicsgödörben tömegesen pusztultak el a hattyúk – tájékoztatott az állatorvosi felügyelet.

26 hattyú pusztult el, 1 hattyú komoly tünetekkel élt még, a madarat a helyszínen elpusztították. Mintát vettek a korábban elpusztult és a helyszínen elpusztított hattyúkból, még aznap a komáromi regionális állatorvosi felügyelet munkatársa elszállította a levett mintákat Zólyomba, az Aviális Influenza Nemzeti Referencialaboratóriumba, a Zólyomi Állatorvosi Intézetbe – írja a hirek.sk.

A laboratórium szerdán a vizsgált minták pozitív eredményéről tájékoztatott, a mintákban beigazolódott a H5 altípusú aviális influenza gyanúja.

A madárinfluenza második központját január 4-én találták meg a kassai állatkertben tenyésztett madaraknál. Az első fertőzési gócpontnál, amelyet Pozsonyhidegkút városrészben találtak, egy családi ház udvarán tenyésztett baromfiállomány pusztult el.

A H5N8 vírust eddig csak állatok esetében igazolták, és nem fertőződött meg általa ember.