Több mint négyezer pályázat érkezett a családi házak államilag támogatott, energia-megtakarítást eredményező korszerűsítésére a kedd délutáni határidőig.

Az Otthon Melege program keretében meghirdetett pályázat tervezett keretösszege ötmilliárd forint. A rendelkezésre álló összegnél többet igényeltek a jelentkezők, de a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium dolgozik azon, hogyan tudják a keretet megemelni, hogy minden pályázó kaphasson segítséget – mondta Szabó Zsolt, a tárca fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára. A támogatott felújítások között szerepel a nyílászárók cseréje, a szigetelés, a fűtéskorszerűsítés és a megújuló energia hasznosítása. A legtöbb jelentkező a fűtés korszerűsítéséhez kért támogatást, illetve sokan szigetelést és nyílászárócserét terveznek.

A kiírás alapján az elbírálásra 90 nap van, de a tárca arra törekszik, hogy szeptember közepén megtörténjenek az értesítések. A támogatási szerződések megkötése, illetve az elvégzett munkák után folyósítják majd a pénzt – mondta Szabó Zsolt. Hozzátette: arra számít, hogy a legtöbb nyertes jövő tavasszal kezd bele a korszerűsítésbe, a munkák elvégzésére a támogatási szerződés megkötése után egy év van. Az államtitkár kiemelte azt is: jövőre folytatni szeretnék az Otthon Melege programot, további kiírásokat terveznek. (MTI)